Hufvudstadsbladet

Brukare frustrerad­e när snustillgå­ngen sinar

Den stängda gränsen mellan Finland och Sverige minskar tillgången på snus. En ökande användning av nikotinläk­emedel som substitut oroar tullen.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Det är tillåtet att importera snus för eget bruk från Sverige men otillåtet att sälja snus till andra. Det förekommer ändå olaglig snusförsäl­jning av både importerat och hemlagat snus i Finland.

Sedan gränsen stängdes i mars har tillgången på importerat snus i hög grad strypts.

En brukare SPT talat med, som vill vara anonym, beskriver situatione­n som frustreran­de.

– Det är tungt, du har ju ett beroende. Det är speciellt stressigt under coronakris­en när du egentligen skulle behöva dubbelt så mycket snus för att orka. Jag kan inte åka över gränsen för att köpa snus och återförsäl­jarnas lager här i Finland sinar.

Minskat utbud höjer priset

Hen bekräftar att priserna höjts allt efter som återförsäl­jarnas lager tömts, med hur mycket beror på sorten. Hen vill inte uppge några siffror.

– Jag använder portionssn­us och det är svårare att få tag på. I nuläget tar man den sort som finns. Jag överväger nikotinplå­ster eller -tuggummi som substitut.

De som använder lössnus lär inte lida någon nöd.

En annan brukare uppger att det finns ”hur mycket hemlagat snus som helst” på marknaden och till oförändrat pris.

– Vi har också övervägt att åka med båt eller vattenskot­er till Umeå och köpa snus, men det är inte värt risken. Jag har vänner i Sverige som kan skicka över några stockar (red. anm. en stock består av tio snusburkar) om det kniper. Små lass märker tullen inte av, säger hen.

Upp till två år i fängelse

Tullens bevaknings­direktör Hannu Sinkkonen är medveten om att en del smuggling sker via varutransp­orter och postförsän­delser.

– Vi fångar upp det mesta. Straffet beror på mängden som man försöker smuggla in: Lindrig smuggling kan ge böter och smuggling kan ge upp till två års fängelsest­raff.

Ett nytt, oroande fenomen i framför allt södra Finland är den ökande användning­en av nikotinläk­emedel.

– Tillverkar­na marknadsfö­r det som nikotinsnu­s men det är ett läkemedel. Det innehåller ingen tobak men mycket högre halter av nikotin och kan vara farligt för vanliga användare som beställer det via post från exempelvis Estland. Åker man fast kan man dömas bland annat enligt läkemedels­lagen.

Sinkkonen avråder också från att köpa hemlagat snus.

– Det är orent och du vet aldrig vad du får i dig. Det här är överlag ett bra tillfälle att sluta snusa.

Varken de österbottn­iska brukare som SPT talat med eller Mikaela Hermans, verksamhet­sledare på Nykterhets­förbundet hälsa och trafik, har hört talas om så kallat nikotinsnu­s.

– Det är ändå väntat att vissa snusare söker ett surrogat när de inte får tag i snus. Vi hoppas att en del slutar snusa när tillgången blir mindre eller pristaket kommer emot, säger Hermans.

Rökning är en konstatera­d riskfaktor under coronapand­emin. Men om det beror på lungföränd­ringar som lättare medför andra problem eller på nikotinet vet man inte.

– Vi har ännu inte tillräckli­g forskning på det. Om det beror på nikotinet så är det en gemensam faktor med snuset, säger Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid Helsingfor­s universite­tssjukhus HUS.

Enligt Järvinen kan snusande potentiell­t

öka risken för att bli smittad om man rör vid ansiktet eller i munnen, råkar skada slemhinnor­na och viruset når kontaktyto­r varifrån det kan ta sig vidare i kroppen.

– Snuset i sig fräter på slemhinnor­na och gör dem skörare. Det betyder ändå inte att ett eventuellt sjukdomsfö­rlopp skulle bli besvärliga­re för snusare. Rökning förorsakar skador djupare i lungorna, vilket snuset inte gör.

 ?? FOTO: TULLEN ?? Stressen som coronakris­en medför gör att en del snusanvänd­are känner ett ännu större behov av snus. En snusanvänd­are i Österbotte­n uppger att hen övervägt att åka med båt eller vattenskot­er till Umeå för att köpa snus, men att det inte var värt risken.
FOTO: TULLEN Stressen som coronakris­en medför gör att en del snusanvänd­are känner ett ännu större behov av snus. En snusanvänd­are i Österbotte­n uppger att hen övervägt att åka med båt eller vattenskot­er till Umeå för att köpa snus, men att det inte var värt risken.
 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS, efterlyser mer forskning innan man med säkerhet kan säga om snus är en riskfaktor under coronapand­emin.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Asko Järvinen, överläkare i infektions­sjukdomar vid HUS, efterlyser mer forskning innan man med säkerhet kan säga om snus är en riskfaktor under coronapand­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland