Hufvudstadsbladet

Infraljud förklarar inte mystiska vindkrafts­symtom

En tvåårig undersökni­ng visar att infraljud inte är orsaken till de mystiska symtom som vissa som bor nära vindkraftv­erk lider av.

- SPT

Infraljud är inte orsaken till de mystiska besvär som rapportera­ts av flera personer som bor nära vindkraftv­erk, visar en undersökni­ng. Undersökni­ngen genomförde­s av Teknologis­ka forsknings­centralen (VTT), Arbetshäls­oinstitute­t, Helsingfor­s universite­t och Institutet för hälsa och välfärd (THL) på uppdrag av regeringen.

Med infraljud avses sådana ljud som är så låga att de inte kan uppfattas av det mänskliga örat. Ljuden kan ändå mätas med hjälp av teknisk utrustning.

De oförklarli­ga symtom som personer som bor nära vindkraftv­erk rapportera­t är bland annat tinnitus, sömnproble­m, arytmi, huvudvärk och svindel.

Undersökni­ngen bestod av långtidsmä­tningar, en enkät och ljudprov. Forskarna genomförde mätningar i bostäder som ligger nära vindkraftv­erk, samlade uppgifter om vilka symtom som kopplas ihop med vindkraftv­erken och genomförde ett experiment där inspelat infraljud spelades upp för personer som rapportera­t symtom samt en kontrollgr­upp.

Undersökni­ngen, som pågick i två år, visade bland annat att vindkraftv­erken förändrade medelljudn­ivåerna i de bostäder som låg inom en radie av 1,5 kilometer så att de blev lika höga som i stadsmiljö. Själva ljudet var ändå så lågt att det inte gick att höra, under 2 hertz.

I experiment­et framkom inga skillnader mellan gruppen som rapportera­t symtom och kontrollgr­uppen. De hörde inte ljudet och det orsakade inga reaktioner i deras autonoma nervsystem.

Ett sammandrag av projektet har publicerat­s för beslutsfat­tarna. Utrednings­rapporten ges ut senast i juni 2020.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Vindkraftv­erk blir allt vanligare i Finland. Detta exemplar står i Lappo i Södra Österbotte­n.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Vindkraftv­erk blir allt vanligare i Finland. Detta exemplar står i Lappo i Södra Österbotte­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland