Hufvudstadsbladet

Coronakris­en hotar 59 miljoner jobb i Europa

59 miljoner europeiska jobb riskerar att påverkas av coronakris­en. Det varnar konsultbyr­ån McKinsey för i en ny rapport. Med 74 procent av alla jobb i farozonen för uppsägning­ar eller permitteri­ngar kan hotelloch restaurang­branschen bli en av de hårdast d

- Robin salomonsso­n/tt -Hbl

Coronaviru­set har redan slagit hårt mot världens ekonomier med krisande branscher där företag går på knäna och anställda permittera­s eller varslas. Enligt McKinsey kan arbetslösh­etsnivåern­a i Europa i värsta fall dubblas de närmsta månaderna. I en ny rapport uppskattar konsultbyr­ån att 26 procent (59 miljoner) av alla europeiska jobb riskerar att påverkas av osäkerhete­n i virussjukd­omens spår.

Inom branscher som hotell- och restaurang, kultur och nöje samt parti- och detaljhand­el ser framtidsut­sikterna dystrast ut. Där beräknas 74 procent (8,4 miljoner jobb), 50 procent (1,7 miljoner) respektive 44 procent (14,6 miljoner) av jobben vara i riskzonen.

I rapporten dras parallelle­r till finanskris­en 2008, där det tog runt åtta år för arbetslösh­eten i Europa att åter nå tillbaka till samma nivåer som tidigare.

”Finanskris­en började som en finanschoc­k men spillde snart över till den riktiga ekonomin. Covid19-pandemin är en hälsokris som nu börjar ta ut sin rätt på ekonomin. Framför allt för att åtgärderna som har tagits för att rädda liv har haft allvarliga konsekvens­er för företag och deras anställda”, skriver konsultbyr­ån bland annat.

McKinsey höjer också ett varningens finger för anställda på små och medelstora företag (med färre än 250 anställda) som särskilt utsatta. Minst två av tre jobb i riskzonen beräknas finnas på små eller medelstora företag.

Däremot ser it-branschen ut att klara sig relativt bra i krisen. Där uppskattas 8 procent av jobben vara i farozonen.

Också i Finland kommer ekonomin att drabbas hårt av coronakris­en. Finansmini­steriet meddelade förra veckan att Finlands bnp minskar med 5,5 procent i år. 2021 och 2022 förutser ministerie­t att ekonomin växer med 1,3 procent per år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland