Hufvudstadsbladet

Hälften av kvinnorna oroade över sin ork

Allt fler unga anser att gränsen mellan arbete och fritid har blivit diffus samtidigt som en överväldig­ande majoritet vill att jobbet ska motsvara de egna värderinga­rna visar den senaste ungdomsbar­ometern som publicerad­es på måndagen.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Nästan nio av tio unga vill ha ett jobb som motsvarar de egna värderinga­rna medan endast fyra av tio unga kan tänka sig att jobba med vad som helst, förutsatt att man får en skälig lön.

Enligt forsknings­chef Lotta Haikkola och ungdomsfor­skare Sami Myllyniemi på Nätverket för ungdomsfor­skning tyder den senaste ungdomsbar­ometern på att de unga har större förväntnin­gar på arbetets innehåll än tidigare.

Ungdomsbar­ometern är en opinionsun­dersökning som pejlar de ungas åsikter i åldersgrup­pen 15-29. Ungdomsbar­ometern har gjorts med några års intervalle­r sedan 1994. Det övergripan­de temat för fjolårets barometer var arbetslive­t och synen på företagsam­het.

– Allt färre unga anser att arbetet i sig har ett egenvärde. Man förväntar sig att jobbet ska vara meningsful­lt. En femtedel eller 21 procent uppger att de hellre skulle lyfta arbetslösh­etsunderst­öd än ta vilket som helst tillfällig­t jobb, säger Myllyniemi.

Motsvarand­e andel som uppgav att de hellre lyfter arbetslösh­etsunderst­öd för 20 år sedan var 13 procent.

– Det har skett en successiv förändring i attitydern­a. Det kan man inte förneka.

Han och Lotta Haikkola understryk­er att enkätsvare­n kunde se annorlunda ut om ungdomsbar­ometern i stället hade gjorts under coronakris­en.

– Värderinga­rna tenderar att hårdna i samband med kriser. Om man är orolig för att förlora det egna jobbet så är man också benägen att ta emot vilket jobb som helst i stället för att gå arbetslös, säger hon.

Kvinnor oroar sig oftare

De stora förväntnin­garna på arbetslive­t kan ge upphov till ångest.

– Eftersom arbetet är förknippat med stora förväntnin­gar är det knappast någon överraskni­ng att nästan hälften av de studerande upplever yrkesvalet som stressfyll­t och var tredje rentav som skrämmande, säger Elisa Gebhard, ordförande för Statens ungdomsråd.

Det är framför allt unga kvinnor som oroar sig för sin framtid i yrkeslivet. Hela 42 procent av alla unga kvinnor är oroliga för om de får ett jobb i framtiden medan endast 30 procent av männen upplever samma oro. Många unga befarar att de blir utbrända i arbetslive­t. Upp till 46 procent av kvinnorna är oroliga för att orken ska tryta i jobbet medan endast 27 procent av männen har samma farhågor. En tredjedel av dem som svarade på enkäten uppger sig vara oroade för sin hälsa i arbetslive­t.

– Frågan är väldigt könsrelate­rad. Unga kvinnor upplever i högre grad än unga män att deras position på arbetsmark­naden är riskfylld, säger Lotta Haikkola.

Diffusa gränser

Kvinnorna upplever oftare än männen att arbetet är psykiskt påfrestand­e och att de har ångest över arbetsrela­terade frågor på fritiden. Enligt forskarna har skillnader­na mellan könen ökat de senaste tio åren. Statens ungdomsråd kräver politiska åtgärder för att rätta till det här missförhål­landet.

– Jämställdh­eten fungerar inte i arbetslive­t. Vi måste se över kvinnors lönesättni­ng och utveckla fler stödtjänst­er så att de unga hittar rätt i arbetslive­t, säger Elisa Gebhard.

En annan stor förskjutni­ng av attitydern­a gäller synen på gränslinje­n mellan jobbet och fritiden. Upp till 44 procent upplever nu att gränsen mellan jobb och fritid är diffus medan motsvarand­e andel var 28 procent i den ungdomsbar­ometer som gjordes 2015.

De ungas syn på företagsam­het har däremot blivit positivare. Tre av fyra unga tror att företagsve­rksamhet blir vanligare i framtiden och 59 procent uppger att de vill prova på livet som företagare. Många upplever att det är lättare att förverklig­a sina drömmar i egenskap av företagare.

– Två av tre unga anser i enlighet med tidsandan att det behövs en företagara­ttityd i allt arbete, säger Haikkola.

Fjolårets ungdomsbar­ometer bygger på intervjuer med sammanlagt 1 907 unga i åldern 15-29. Sammanlagt fem procent av dem som intervjuad­es är svensksprå­kiga.

 ?? Foto: SoFia WeSterholm/SPt ?? Nästan nio av tio unga vill ha ett jobb som motsvarar de egna värderinga­rna, enligt den senaste ungdomsbar­ometern. Bilden är från EU:s ungdomskon­ferens i Helsingfor­s i fjol.
Foto: SoFia WeSterholm/SPt Nästan nio av tio unga vill ha ett jobb som motsvarar de egna värderinga­rna, enligt den senaste ungdomsbar­ometern. Bilden är från EU:s ungdomskon­ferens i Helsingfor­s i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland