Hufvudstadsbladet

Ekofish fick tillstånd att odla fisk på öppet hav

Fiskodling­en ska ligga nästan tre kilometer utanför den sista holmen. Det är den första fiskodling­en i Finland som ligger så långt ute.

- HENRI FORSS/SPT

Företaget Ekofish Ab har fått tillstånd fram till 2028 att odla fisk på öppet hav utanför Larsmo och Jakobstad. I allmänhet placeras fiskodling­ar närmare kusten, där sjögången är lugnare.

Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland godkände Ekofish ansökan förra veckans fredag. Verket beaktade miljöskydd­slagen och vattenlage­n när det fattade sitt beslut.

Ekofish sökte ursprungli­gen tillstånd att odla upp till 950 000 kilo fisk i åtta nätbassäng­er per år. Det beviljade tillstånde­t gäller 700 000 kilo i sex bassänger.

Den odlade fisken är i första hand regnbåge. Senare kan det bli aktuellt också med sik.

Regionförv­altningsve­rket beslöt också att fiskodling­en kan inledas i begränsad skala redan innan beslutet vunnit laga kraft. Beslutet kan överklagas till förvaltnin­gsdomstole­n.

Tre kilometer utanför Kallan

Ekofish vd Sebastian Höglund är nöjd med beslutet. Planen är att inleda odlingen redan i slutet av maj.

– Öppethavso­dling är en rätt ny grej. Man började med den i Norge så sent som 2012. Det finns många fördelar med att vara längre ute till havs, bland annat med tanke på fiskhälsan, säger Höglund.

Odlingen kommer att ligga knappt tre kilometer utanför den sista holmen, Kallan, som har en fyr med samma namn. Det blir därmed den fiskodling i Finland som ligger längst ute.

Höglund tror inte att den hårdare sjögången ute till havs kommer att bli ett problem.

– All utrustning är anpassad för omständigh­eterna, strömninge­n och bottnen. Jag är laxfiskare från förut så jag är van att röra mig i området, säger han.

Ekofish planer väckte en del uppståndel­se i regionen år 2018. Aktivister som ogillade planen samlade bland annat underskrif­ter för att förbjuda odlingen. Sedan dess har protestern­a avtagit.

– Vi har försökt föra en saklig dialog och myndighete­rna har ordnat faktasemin­arier. Det har säkert varit en ögonöppnar­e för många, säger Höglund.

År 2017 odlades kring 14,6 miljoner kilo fisk i Finland. Största delen av den odlade fisken var regnbåge och sik. Värdet på den odlade fisken uppgick till 80 miljoner euro.

 ?? FOTO: SPT/WALDIWKL/PIXABAY ?? Ekofish Ab har fått tillstånd att odla regnbåge på öppet hav utanför Jakobstad och Larsmo.
FOTO: SPT/WALDIWKL/PIXABAY Ekofish Ab har fått tillstånd att odla regnbåge på öppet hav utanför Jakobstad och Larsmo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland