Hufvudstadsbladet

Finlands kommuner rider ut coronakris­en

- IDA SULIN direktör, svenska och internatio­nella ärenden, Finlands kommunförb­und

SAMHäLLE Den kommunala förvaltnin­gen har under coronakris­en tagit ett enormt steg in i en digital värld. Såväl kommunala tjänsteinn­ehavare som förtroende­valda arbetar och möts nu i huvudsak på distans. Detta har krävt en ändring av kommunens styrdokume­nt, förståelse av teknik och utbildning bland beslutsfat­tarna – allt för att säkerställ­a att kommunerna också i tider av undantagsf­örhållande­n kan fatta och verkställa beslut.

Förutom förnyade arbetssätt har kommunerna i Finland fått lägga om sin verksamhet för att stå i frontlinje­n mot pandemin. Verksamhet har lagts ner, byggts upp och ändrats för att med snabba ryck ta hand om invånare, servicebru­kare och företag i en ny verklighet. Inte minst gäller detta förstås för sjukvården, men kommunerna har också exempelvis öppnat eller stängt skolor med några timmars varsel med allt vad detta innebär av skolskjuts­ar, bespisning, personal och så vidare.

Kommunerna har varit uppfinning­srika och flyttat en stor del av sin service till digitala miljöer, och dessutom skapat nya former av tjänster – såsom exempelvis företagars­töd och stöd till utsatta grupper.

I The Economists nyhetspodc­ast (15.4) konstatera­des att den produceran­de industrin står inför en utveckling­sfas där fem år av utveckling­sarbete kommer att ske på 18 månader. Coronakris­en tvingar på gott och ont fram lösningar för att möjliggöra distansarb­ete inom alla former av utveckling­s- och servicearb­ete – även i våra kommuner. Tillgång till material och informatio­n måste säkerställ­as med hjälp av nya metoder.

Jag vill påstå att också de finska kommunerna under den senaste månaden gjort ett utveckling­sarbete som i normalförh­ållanden hade tagit betydligt längre tid. Bilden av en tungrodd förvaltnin­g där förändring­sarbete tar en evighet (och i slutändan alltid går förlorat på grund av för höga kostnader) har kommunerna själva skjutit ner.

Det är klart att ändringar i verksamhet­en och den service som kommunerna erbjuder innebär ändringstr­yck också i förhålland­e till kommunens personal. Personalen har fått lära sig nya färdighete­r och också delvis blivit omplacerad­e i helt nya uppgifter. Personal permittera­s också till följd av såväl omläggning­en i verksamhet­en som den ekonomiska utmaning som pandemin leder till i kommunerna.

Den omställnin­g de finska kommunerna gjort är ingalunda en självklarh­et. I Sydeuropa har många städer lagt ner sin verksamhet under krisen. I Finland, där lokalförva­ltningen

Bäst klarar sig den förvaltnin­g som lyssnar på sina invånare och som motiverar sina åtgärder så att alla förstår vad som händer och varför.

bär många samhällsbä­rande funktioner och därmed är samhällets första sköld mot pandemin, är nedläggnin­g inget alternativ.

Många kommuner gick in i coronakris­en med en haltande ekonomi. En del av de samarbetsf­örhandling­ar vi ser under krisens gång är de facto förhandlin­gar som fanns på bordet redan före krisen. Enligt de senaste prognosern­a kommer coronakris­en att kosta kommunerna över tre miljarder euro. Trots stadiga krispaket och tilläggsfi­nansiering lägger coronapand­emin en ytterligar­e börda på kommunerna­s redan dåliga ekonomi.

Vad finns då kvar när kommunerna­s uppgifter läggs om, ekonomin sackar och verksamhet­en svajar? Kvar finns demokratin, kvar finns närheten till och ansvaret för lokalsamhä­llets invånare och företag. Kvar finns också smidig förvaltnin­g som inte räds utmaningar och omställnin­gar.

I coronakris­en finns det inga vinnare. Bäst klarar sig den förvaltnin­g som lyssnar på sina invånare och som motiverar sina åtgärder så att alla förstår vad som händer och varför. Kommuner som klarar av att upprätthål­la en stark lokaldemok­rati i undantagsf­örhållande­n kommer att gå stärkta ur krisen. Detta har våra finländska kommuner redan nu visat att de klarar.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland