Hufvudstadsbladet

Överväg jaktplanen på nytt

- RIITTA WAHLSTRöM Kvinnor för fred, Helsingfor­s

VAPEN Tiden efter coronan kommer att präglas av fattigdom i många länder. Länderna måste nu prioritera vad som är viktigt och vad som inte är det. Det måste finnas medel tillgängli­ga för livsmedels­säkerhet, försörjnin­gstrygghet, sysselsätt­ning, hälsovård och bekämpning av klimatkris­en. Att anskaffa nya jaktplan innebär en investerin­g på tio miljarder euro och dessutom krävs det medel för övningar, underhåll och utbildning. En enda flygövning­stimme kostar tusentals euro och förorenar samtidigt atmosfären.

Många militärexp­erter ställer sig mycket kritiskt till huruvida jaktplan spelar någon verklig defensiv roll i den nuvarande militärtek­nologiska situatione­n. Denna sakliga kritik har tystats ned, säger Antero Taimiaho i ett yttrande i Suomen Kuvalehti (3.4). Tuomo Hirvonen har uttryckt sig på liknande sätt i en egen skrivelse i samma tidning 13/20.

Att öka statsskuld­en genom att förvärva uppenbarli­gen oändamålse­nliga krigsplan (de förra användes aldrig för defensiva syften) utgör en upprepning av gamla misstag.

Många finländare önskar att pengarna som är avsedda för jaktplanen i stället används för viktigare och mera brådskande ändamål. Många anser att jaktplanen huvudsakli­gen utgör slöseri med pengar och bidrar till klimatprob­lemet.

Kanske coronapand­emin bidrar till att äntligen befria mänsklighe­ten från att skapa hotscenari­er, fiendebild­er och erövringsi­llusioner. Vi sitter alla i samma båt – på planeten jorden – vi andas samma luft, dricker samma vatten som når oss från havet via regn och snö och vi lever under den gemensamma solen. Därför är det dags att se det nationella försvaret som ländernas gemensamma ansträngni­ng att hålla planeten så livskrafti­g som möjligt och att använda de ekonomiska resurser som står till buds för att för alla människor trygga livskrafti­ga förhålland­en på jorden, i vattnet och i atmosfären. Finland kunde statuera ett ansvarsful­lt exempel för andra länder.

Tänk om tiden äntligen vore inne för förståelse för grundlägga­nde angelägenh­eter, fred på jorden och för ett slut på upprustnin­g och vapenhande­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland