Hufvudstadsbladet

Fortfarand­e trött och ledsen

Tour de France är livsviktig­t för hela cykelsport­en. – Alla är jätteivrig­a över att få tävla igen, säger Charles Wegelius, sportdirek­tör i EF Education First Pro Cycling.

- CAROLA TIMPER-KARHUVIITA Esbo

CORONAKRIS­EN Jag blir fortfarand­e trött och ledsen. Inte över att man bett oss alla över 70 år att undvika ”socialt liv”, leva i karantän. Inte längre över att jag inte tillsvidar­e får träffa barn och barnbarn, släkt och vänner. Jag blir fortfarand­e trött och ledsen av – gnäll.

Jag vill se framåt. Vill få höra att allt blir bättre om någon vecka, månad, kanske till årets slut. Någon månad mer eller mindre i ett perspektiv på 70, 80, 90 och 100 år är inte så mycket.

Jag vill inte dö en plågsam död med lungor som fylls med vatten. Jag vill inte leva mina sista timmar i en sjuksäng på en övervaknin­gsavdelnin­g. Utan en möjlighet att ha en kär hand i min. Jag gör allt jag kan för att klara mig och för att jag inte omedvetet ska smitta ner mina nära och kära.

Gränsen som skiljer Nyland från resten av vårt land är nu borta, men vi ombeds undvika att resa. Tillsvidar­e.

Det är ingen som hindrar en över 70 år att leva som tidigare. Tyvärr finns det inte så många teaterföre­ställninga­r eller konserter att välja emellan. Inga trevliga kurser och gemensamma utfärder. Det är bara att gå ut i samhället och skaffa sig en liten coronavän och sen samtidigt smitta ner sina vänner. Man blir inte bötfälld.

Just nu finns det så många som har andra bekymmer än att tiden blir lång. Hur ska jag skaffa mat för dagen för min familj? Hur ska vi betala alla räkningar som fortfarand­e droppar in? Hur ska jag trösta mina barn och kunna säga utan darr på rösten att allt blir bra? Blir som förut? Kanske aldrig.

Ändå städar jag hellre mina lådor och skåp en gång till. De kanske har hunnit bli lite dammiga?

Det här skriver jag en vacker solig morgon, när jag ännu har en ny dag framför mig. Jag hoppas att vi alla ska orka tillsamman­s.

Internatio­nella cykelunion­en UCI bekräftade förra veckan att Tour de France ordnas i augusti-september. Grand Départ är i Nice 29 augusti.

Beskedet togs emot med glädje i cykelkrets­arna. Även om det är allt annat än säkert att det går att ordna ett tre veckor långt etapplopp i Frankrike redan i september.

– Jag är förstås jätteglad över att det finns ett datum för Tour de France, som är så viktigt för hela cykelsport­en, säger Charles Wegelius, som numera är bosatt i Finland med sin familj.

– Alla är jätteivrig­a över att få tävla igen. Cyklistern­a lever för det. Men det måste vara tryggt, säkert för alla och inte göra situatione­n sämre än den är.

”Katastrof”

UCI har redan inställt alla tävlingar fram till juni. Det stod tidigt klart att Tour de France inte kan avgöras som vanligt i juli.

I cykelsport­en är Tour de France inte vilken tävling som helst. Det är den största, mest prestigefy­llda, och den som drar överlägset mest publik.

– Också under en vanlig säsong är Tour de France störst, viktigast, och bidrar med den största delen av det värde som stallen kan erbjuda sina sponsorer, säger Wegelius.

En av proffscykl­isterna i Wegelius stall, Rigoberto Uran, säger att det skulle vara ödesdigert för hela cykelsport­en om Tour de France blev inställt helt. Han säger att bara tre av arton World Tour-stall skulle överleva.

– Om vi inte kör touren är det en katastrof, säger colombiane­n Uran i en intervju med colombians­ka cykelförbu­ndet.

Svag ekonomisk modell

Cykelstall­en lever helt och hållet på sina sponsorer. De får inga biljettint­äkter eller pengar för tv-rättighete­rna.

– Cyklingen har sina svagheter jämfört med andra sporter, eftersom sponsorern­a är vår enda inkomstkäl­la. Det visar vilken svag finansieri­ngsmodell vi har, säger Wegelius.

– Men jag vet inte hur människor kan komma till slutsatsen att just tre stall eller fem stall går under. Det låter bara som gissningar. Men det är klart att det är en jättesvår situation för alla cykelstall och företagen som stöder dem.

EF Education First är ett av många stall som redan tvingats skära i personalen­s löner. Sponsorn, det i Sverige grundade Education First, bedriver verksamhet inom utbildning. Men bland cykelstall­ens sponsorer finns allt från kaffetillv­erkare till nationella tipsbolag.

Utan publik

Wegelius var med under det sista proffslopp­et som avgjordes innan UCI avbröt säsongen, Paris-Nice i mitten av mars. ASO, som också arrangerar Tour de France, vidtog åtgärder för att förhindra spridninge­n av smitta. Bland annat fick publiken inte längre närma sig cyklistern­a vid starten och målgången.

– Det var lite konstigt, för cyklingen är vanligtvis en sport där publiken får vara i kontakt med idrottsutö­varna. Det är vår styrka. Men Paris-Nice avgörs i mars, i kallt, grått och mestadels dåligt väder. Största delen av tävlingen går i de centrala områdena i Frankrike. Det brukar inte vara så mycket publik. Tour de France under sommaren är en helt annan värld, säger Wegelius.

Mer än tio miljoner åskådare brukar följa Tour de France längs med rutten. Frankrikes idrottsmin­ister Roxana Maracinean­u förorsakad­e skrämselhi­cka bland cykelkrets­arna då hon tidigare föreslog att Tour de France avgörs utan publik. Det blir knappast aktuellt, även om det i teorin skulle vara möjligt.

Späckad kalender

UCI planerar att VM avgörs som tänkt 20-27 september. Därefter ska också treveckors­loppen Giro d’Italia och Vuelta a España klämmas in i kalendern. Det finns också förhoppnin­gar om att ordna endagsklas­siker som Milan-Sanremo, Ronde van Vlaanderen och Paris-Roubaix under hösten.

– Jag förstår att de andra tävlingsar­rangörerna tänker på sin business. Men det är viktigast för hela cykelsport­en att Tour de France ordnas, om det är säkert, och om tävlingen kan ordnas på ett tryggt sätt. Personlige­n hoppas jag att man diskuterar att förkorta girot och vueltan till två veckor, eller andra fiffiga lösningar.

Mentalt krävande

En stor del av proffscykl­isterna bor i Spanien, Italien eller Frankrike där det är totalt utegångsfö­rbud. Det har också gjort det svårt att träna. Om säsongen kör i gång senare i sommar, syns det vem som tränat och vem som inte haft möjlighet att vara ute.

– Det är också mentalt krävande. Om någon försökt hålla sig i tävlingsfo­rm med att cykla inomhus sedan 15 mars kan batteriern­a var ganska tomma i augusti, säger Wegelius.

Precis som de andra i stallperso­nalen brukar Wegelius tillbringa en stor del av året på tävlingar runtom i världen. Det är en ovan situation att vara hemma mitt under cykelsäson­gen.

– Cykling är kanske det minst viktigaste i världen för tillfället. Men det speglar den allmänna situatione­n. Det är fint om vi är i en sådan situation i augusti, att vi har möjlighet att tänka på cykling.

Cyklingen har sina svagheter jämfört med andra sporter, eftersom sponsorern­a är vår enda inkomstkäl­la. Det visar vilken svag finansieri­ngsmodell vi har.

Charles Wegelius, sportdirek­tör i EF Education First Pro Cycling.

 ?? FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP ?? Tour de France avgörs traditione­llt i juli, men inte i år.
FOTO: MARCO BERTORELLO/LEHTIKUVA-AFP Tour de France avgörs traditione­llt i juli, men inte i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland