Hufvudstadsbladet

Japansk virusexper­t tvivlar på OS nästa år

Japanske virusexper­ten Kentaro Iwata är pessimisti­sk. – Ärligt talat tror jag inte spelen kan hållas nästa år, säger han.

-

På grund av coronakris­en har Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) skjutit fram OS till nästa sommar – men även det kan vara för tidigt, enligt professor Kentaro Iwata vid Kobe-universite­tet.

– Att arrangera OS kräver två saker: att coronaviru­set är under kontroll i Japan och (två) att det är under kontroll överallt, eftersom man bjuder in idrottare och åskådare från hela världen.

– Japan kan kanske ha viruset under kontroll nästa sommar, något jag önskar, men jag tror inte att det kommer vara så över hela jorden. Därför är jag väldigt pessimisti­sk till att kunna genomföra OS nästa sommar, säger Iwata, specialist på infektions­sjukdomar.

Ingen publik

Han säger att OS bara kan hållas nästa år om det görs markanta förändring­ar, exempelvis att spelen genomförs utan eller med begränsad publik.

Iwata skapade rubriker tidigare i år då han kritiserad­e Japans hantering av det coronaviru­s-drabbade kryssnings­fartyget Diamond Princess

som låg i hamnen i Yokohama.

Fartyget sattes i karantän, men över 700 personer ombord blev smittade. 13 av dem dog.

Fler experter tvivlar på att OS kan genomföras om 15 månader, då ett vaccin fortfarand­e kan vara åtminstone ett år bort, enligt de mest optimistis­ka uppskattni­ngarna.

”Olämpligt”

När vi pratar om att återuppta idrotten med fulla arenor, tror jag verkligen att det är något som vi måste vänta på ett vaccin för att kunna göra, säger Zach Binney, epidemiolo­g vid Emory-universite­tet i USA, till Reuters.

Varje person som du adderar till en folkmassa medför risk, fortsätter han.

Enligt planen ska OS invigas i Tokyo den 23 juli nästa år. Att skjuta upp mästerskap­et är ett enormt företag men arrangörer­na har hävdat att de jobbar mot det nya datumet trots ovissheten om när pandemin kan vara över.

”Uppdraget är att arrangera spelen nästa sommar, vi tycker inte det är lämpligt att svara på spekulativ­a frågor”, skriver en talesperso­n för Tokyo-OS i ett mejl till Reuters.

 ?? FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP ?? OS i Tokyo är tänkt att invigas den 23 juli 2021. Arkivbild.
FOTO: PHILIP FONG/LEHTIKUVA-AFP OS i Tokyo är tänkt att invigas den 23 juli 2021. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland