Hufvudstadsbladet

Metoobråk i Danska Akademien

- IDA VANHAINEN/TT

Krisen inom Svenska Akademien har nu nått andra sidan sundet. Fyra framståend­e ledamöter lämnar Danska Akademien i protest mot ledamoten Marianne Stidsen. Stidsen har bland annat skapat kontrovers efter att ha försvarat Horace Engdahl samt för att ha likställt metoo med terrorism.

De danska akademiled­amöterna Suzanne Brøgger, Ida Jessen, JensSmaeru­p Sørensen och Astrid Saalbach lämnar den Danska Akademien, helt eller delvis, på grund av oenigheter inom sällskapet.

– Den akademi jag kände är som bortblåst. Det är på grund av Marianne Stidsen. Det blir nog inte likt sig igen, säger Ida Jessen, en av de avgående akademiled­amöterna, till danska Dagbladet Informatio­n.

Den danska kulturjour­nalisten Kristian Lindberg har följt akademien under en längre tid och han berättar att beskedet kom som en chock även för många danskar.

– Det har inte funnits tecken på en sån här splittring förrän häromdagen då en mejlkonver­sation om ledamötern­as missnöje med Marianne Stidsen läckte.

Exakt vad som fått de avgående ledamötern­a att fatta beslutet är svårt att säga då Danska Akademien sammanträd­er bakom stängda dörrar och sällan uttalar sig i medier.

– Bråket är delvis en fortsättni­ng på den diskussion som uppstod i Svenska Akademien. Stidsen gick tidigt ut och försvarade Horace Engdahl vilket skapade debatt, säger Lindberg.

Kritisk till metoo

Marianne Stidsen, som varit medlem i akademien sedan 2014, är en kontrovers­iell figur inom den danska kulturvärl­den, berättar Kristian Lindberg.

– Stidsen har bland annat riktat skarp kritik mot metoo, som hon kallat för en terroristr­örelse, säger han och fortsätter:

– Vissa menar att det gjort henne impopulär inom kultursfär­en men att det gjort att många danskar uppskattar henne. Hon ses som den som vågar säga sanningen om saker.

Danska Akademiens roll är inte densamma som den svenska, deras budget är mycket mindre och deras roll är inte lika offentlig.

– Akademien ger ut prestigefy­llda litteratur­pris och möjliggör möten mellan unga och mer etablerade författare. Inom danska författarv­ärlden är de stora, men för vanligt folk ganska okända.

– Att ledamöter lämnar sina uppdrag är extremt ovanligt, och har bara hänt någon enstaka gång sedan akademien grundades 1960. Det är mycket ovanligt att den här typen av spänningar finns inom Danska Akademien, säger Kristian Lindberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland