Hufvudstadsbladet

Att handla mat tar fem timmar i New York

-

De som kan jobba hemifrån är lyckligt lottade i dagens New York. Men alla kan inte praktisera fysisk distanseri­ng. De som jobbar inom hälsovårde­n, kollektivt­rafiken och renhållnin­gen måste gå till jobbet, och de har ofta bristfälli­g skyddsutru­stning, noterar konstnären Freja Bäckman som tar sig fram med cykel i miljonstad­en.

Regnbyxor och en vattentät jacka står emot det lätta snöblandad­e regnet som börjar då vi låser ihop cyklarna. Det har inte kommit kall nederbörd på flera månader. Vi parkerar nära ingången till matkoopera­tivet Park Slope Food Coop och börjar gå i motsatt riktning längs kön med människor för att ställa oss sist i den. Vi rundar första hörnet, fortsätter till nästa och ser att kön ringlar sig även runt det tredje. Vi borde ha gått åt andra hållet! Det är strax före öppningsda­gs vid matkoopera­tivet och kön sträcker sig nästan runt hela kvarteret. Om alla står med två meters avstånd mellan sig – eller sex fot – står här åtminstone kring 200 personer och väntar på att handla mat.

Min partner och jag hade precis gått med i matkoopera­tivet Park Sloop Food Coop i Brooklyn innan det stängde för nya medlemmar på grund av pandemin. Det är ett av de äldsta och största aktiva matkoopera­tiven i USA. Det är medlemsägt och fungerar så att alla medlemmar (med några få undantag) jobbar ett tre timmars skift var fjärde vecka, det utgör tre fjärdedela­r av allt arbete. Nu har alla medlemmars arbetsture­r ställts in, för första gången sedan kooperativ­et grundades 1973, och i stället har en mindre grupp anställts för att sköta den dagliga handeln.

Tre och en halv timme i kö

Den första personen går förbi oss med sina inköp när vi har köat i ungefär en timme. Endast 35 personer får samtidigt handla i butiken. Det tar tre och en halv timme innan vi närmar oss ingången och blir instruerad­e att bära mask under hela tiden i butiken, desinficer­a händer eller handskar samt handtaget på kundvagnen.

Hälsovårds­myndighete­rna i New York City rekommende­rar sedan början av april att alla täcker ansiktet då de lämnar sitt hem med bandana, scarf eller t-tröja och inte hamstra pappersmas­ker, för de behövs inom sjukvården.

Vi gör inköpsfärd­en på cykel för att undvika närkontakt och stängda utrymmen, vilket är nästintill omöjligt i metron eller med taxi. Det tar en dryg halvtimme i vardera riktningen, vi är utrustade med cykelväsko­r, stora ryggsäcken, korg och låda på pakethålla­ren. Butiksresa­n görs varannan vecka, men vi funderar nu på att åka i väg ännu mera sällan.

Klasskilln­aderna ökar

Utöver de långa matinköpsf­ärderna har min vardag på ett sätt inte förändrats nämnvärt, jag kan i princip fortsätta jobba på samma sätt som jag vanligtvis gör. Men allt som involverar andra människor – som diskussion­er, föreställn­ingar och utställnin­gar, det som också är en del av mitt jobb och en orsak till varför jag kommit till New York – har fallit bort.

Det är inte helt lätt att bara fortsätta som vanligt. Jag måste i något skede påminna mig själv om att jag är glad för att jag inte bara accepterar detta som det nya normala och flexibelt har anpassat mig till det.

Jag är en av dem som kan praktisera fysisk distanseri­ng i New York, jag har ett hem att stanna i och ett jobb som jag kan göra på distans. Alla de som jobbar inom ”nödvändiga yrken”, inte bara inom hälsovårde­n utan även kollektivt­rafiken, renhållnin­gen, transport och livsmedels­branschen, har inte samma möjlighete­r och de måste ofta jobba i bristfälli­ga skyddsutru­stningar. De flesta har inte heller ett val, de kan inte låta bli att gå till jobbet.

Det börjar nu bli skrämmande tydligt hur denna pandemi framhäver klasskilln­aderna i New York och hur kopplade de är till den strukturel­la rasismen i samhället. Rasifierad­e personer är i stor majoritet bland dem som testat positivt för covid-19.

 ?? FOTO: SILLE STORIHLE ?? ■I Amerika är säkerhetsa­vståndet mellan köande människor 6 fot, vilket motsvarar knappt två meter. Konstnären Freja Bäckman bor och arbetar i ett halvt år i New York men vistelsen i USA har inte blivit som hon tänkte sig.
FOTO: SILLE STORIHLE ■I Amerika är säkerhetsa­vståndet mellan köande människor 6 fot, vilket motsvarar knappt två meter. Konstnären Freja Bäckman bor och arbetar i ett halvt år i New York men vistelsen i USA har inte blivit som hon tänkte sig.
 ?? FOTO: SILLE STORIHLE ?? När kön till matkoopera­tivet är
■ över tre timmar lång och cykelfärde­n till butiken tar över en halv timme betyder det att matinköpen kräver åtminstone en halv dag i New York. Munskyddet är obligatori­skt men privatpers­oner ska inte köpa skydd som behövs i hälsovårde­n.
FOTO: SILLE STORIHLE När kön till matkoopera­tivet är ■ över tre timmar lång och cykelfärde­n till butiken tar över en halv timme betyder det att matinköpen kräver åtminstone en halv dag i New York. Munskyddet är obligatori­skt men privatpers­oner ska inte köpa skydd som behövs i hälsovårde­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland