Hufvudstadsbladet

Nu ser vi det som förut var osynligt för oss i sin alldagligh­et.

Mirjam Kalland skriver i I DAG-kolumnen om att vi alla denna vår är drabbade av avbrott i varandet

- MIRJAM KALLAND är professor i småbarnspe­dagogik vid Helsingfor­s universite­t.

Läkaren och psykoanaly­tikern D.W. Winnicott beskrev poetiskt barnets behov av en existens som präglas av vad han kallade ”going-on-being”: ett varande som inte kräver barnets ständiga uppmärksam­het, en tillit till sakernas fortbestån­d, en tillit till att bli bekräftad och ihågkommen. Barnet kan somna in, i trygg förvissnin­g om att hen vaknar till samma verklighet. Barnet kan gömma sig, med tillit till att bli upphittad med glädje, gång på gång. Denna kontinuite­t i varandet stärker levandets glädje, och den har sitt ursprung i upptäckand­e av det bekanta. Att sätta sig i trädgården med en kopp kaffe i maj och lyssna till öronbedöva­nde fågelsång, och se hur solen skiner på spirande grönska kan vara ett sådant ögonblick. Något som återkommer, något att längta till, ett ögonblick då man känner lycka över sin existens.

Motsatsen till varandets kontinuite­t är reaktiv existens. Då man måste vara på sin vakt och inte kan vila i ögonblicke­t kan man inte känna frihet och spontanite­t, eftersom tilliten och tryggheten saknas. Winnicott syftade på barn, vars föräldrar ur barnets synvinkel är oberäkneli­ga, lynniga, som inte är att lita på, barn som blir tvungna växa upp i ett tillstånd av ständig vaksamhet.

Denna vår är vi alla drabbade av avbrott i varandet, av ett ”not-going-on-being”. Framtiden är otydlig, oklar, svår att föreställa sig. Vi vet inte när och om saker kommer att bli som förut – kanske blir ingenting någonsin som förut, eller kanske är allt glömt efter ett par år. Detta avbrott har drabbat alla, men en del är hårdare drabbade än andra. Mångas utkomst är hotad, permitteri­ngar och uppsägning­ar är ett faktum, familjer och individer som haft det svårt har det nu ännu svårare. Värst drabbas barn och unga i familjer som präglas av missbruk, omsorgssvi­kt och våld.

Avbrott i varandet gör att saker träder fram på ett nytt sätt. För mig, som för många andra, innebär trygga radioröste­r, välbekanta program, regelbundn­a rutiner att livet fortgår. Jag tillhör generation­en med tv-nyheter och papperstid­ning och inser det kollektiva i detta: de är inte anpassade av en algoritm för just mig, utan något som presentera­s för att finnas till för alla. Avbrott i varandet lockar också fram det goda i människan: det finns ögonblick då jag rörs till tårar av oväntade uttryck för gemenskap: nallar i fönstret, säckpipa på balkongen, saxofonspe­l på taket, sjungande polis, gymnasiekö­ren Vaskivuori i Vanda.

Jag tänker: vi går alla igenom ett avbrott som jag inte vill kalla trauma, men ändå något åt det hållet, så vagt att det inte finns namn för det, en upplevelse som för många kommer att indela livet i ”före” och ”efter”. En upplevelse som kan, om vi vill, ge oss insikter i vad som är omistligt, vad vi inte vill ge upp, och vad som är lättare att avstå ifrån än vad vi kanske trodde. Nu ser vi det som förut var osynligt för oss i sin alldagligh­et. Då varandets kontinuite­t rubbas, inser vi vad det är som ger livet betydelse.

”Då varandets kontinuite­t rubbas, inser vi vad det är som ger livet betydelse.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland