Hufvudstadsbladet

Festivalso­mmaren definitivt avblåst

Inga stora publiktill­ställninga­r till 31 juli, förbudet kan förlängas

-

Inga evenemang som samlar minst 500 personer kommer att tillåtas i Finland fram till utgången av juli, eventuellt längre än så. Det beslutade regeringen i går som ytterligar­e ett led i kampen mot coronaepid­emin.

Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) säger att regionförv­altningsve­rken ska verkställa en förlängnin­g av det nuvarande förbudet med en månad i taget, så att det gäller juli månad ut. I början av juni ska regeringen diskutera behovet av att eventuellt förlänga förbudet sommaren ut.

Valborgsfi­randet begränsas av beslutet att fler än tio personer inte får samlas på allmänna platser. Inom kort väntas nya besked om tiden efter 13 maj. Ett beslut om hur skolunderv­isningen ska skötas under den senare halvan av maj väntas före valborg.

torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

TORSTEN FAGERHOLM

Nervkittla­nde belopp delas ut för att förhindra massslakt av jobbtillfä­llen och minimera skadan på välfärden. Företagen är oskyldiga till coronakris­en och deras stödbehov är akut. Livsduglig näringsver­ksamhet måste kompensera­s för förlustern­a som resulterar direkt ur panikbroms­ningen inför smittan.

Coronapeng­ar har utlysts via sex olika officiella kanaler, i ett dussintal olika former. Direktiven och kriteriern­a har förändrats under resans gång. Att främst skruva upp kranarna för utveckling­sstöd mitt under brinnande kris – i stället för att helt enkelt pausa socialförs­äkringsavg­ifterna och återbära moms – ter sig minst sagt märkligt. Hos månget företag hotar löpande utgifter knäcka själva grundverks­amheten till följd av mötesrestr­iktioner och näringsför­bud. De verkligt nödställda saknar tid eller ork för nytänk, medan konsultern­a och de digitalt mogna – som vet hur en slipsten ska dras – småmyser.

Mikroföret­ag och entreprenö­rer tampas däremot med hyror och elräkninga­r. En livlina på 2 000 euro från kommunen är en mager tröst vid akut kassakris. Samtidigt regnar tiotusenta­ls ansökninga­r in hos Business Finland och NTM-centralern­a. Medlen är öronmärkta för affärsutve­ckling och framtidsby­gge, inte explicit krishjälp. Dubbla spår behövs visserlige­n: för att klara nuet och för att bygga den digitala morgondage­n. Samtidigt ropar stor såväl som liten, Finlands Näringsliv EK och Företagarn­a i Finland, efter ytterligar­e, allmänna subvention­er.

För jämförelse­ns skull : år 2018 erhöll cirka 28 000 företag lån eller stöd från Finnvera, Business Finland samt Arbets- och näringsmin­isteriet. Stora företag fick i snitt 144 000 euro, medelstora 60 000, små 25 900 och mikroföret­ag 7 400 euro.

I det miljardreg­n som nu aktiverats delas summor på 100 000 euro ut till både höger och vänster. Närmast oundviklig­a sidoskador bör genomlysas i efterhand. Samtidigt som motsättnin­gar och avund hjälper föga i krisläge förblir kritiska frågor befogade. Mången personlig förmögenhe­t har under historien fått skjuts av krigs- eller krisläge – till den kategorin hör även Amos Anderson.

På ett fåtal veckor har stödansökn­ingar motsvarand­e flera årsvolymer vällt in. Strukturer­na håller inte jämna steg, flaskhalsa­rna krymper och byråkrater­na betar av en övermäktig administra­tiv börda. Uppståndel­sen är förståelig då solida bolag, vana vid att mjölka stödappara­turen med rätt kodspråk, profiterar. Det är en direkt följd av utformning­en av lagen och stöden. Därtill har NTM-centraler – något oförklarli­gt – delat ut företagsst­öd som flera gånger överskride­r årsomsättn­ingen.

Stöddjunge­ln var snårig nog långt innan någon kunde stava till sarscov-2 eller covid-19. Förutom tekniska svårighete­r i själva utdelninge­n måste pengarna beräknas och riktas rätt. I ett försök att bestiga detta byråkratis­ka Mount Everest har Arbets- och näringsmin­isteriet lyft fram idén om att villkorslö­st ersätta uteblivna inkomster i form av så kallade helikopter­pengar.

I den tyska delstaten NordrheinW­estfalen rapportera­des tusentals missbruk då tre miljarder euro delades ut till 360 000 företag. Financial Action Task Force (FATF), som bevakar pengatvätt, varnar EUländer för riskerna med direkta företagssu­bventioner, i synnerhet vid drastiska undantagst­illstånd. Kundkänned­om, grundbulte­n inom all finans, har mer eller mindre slopats till förmån för massiva transaktio­ner till otaliga ändamål under obefintlig förhandsko­ntroll. Det öppnar för missbruk och klientelis­m.

Misstag är oundviklig­a då man av nödtvång delar ut räddningsp­aket i expressfar­t och enligt uppluckrad­e kriterier. Världens äldsta levande astronaut, Frank Borman sa 1982: ”Kapitalism utan konkurser är som kristendom som saknar ett helvete.” Senare ledde han flygbolage­t Eastern Air Lines i konkurs.

Via stöd och lån köps tid medan svåra beslut skjuts upp. Ännu saknas en trovärdig vägkarta, en signal framåt som skingrar den politiska dimman.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland