Hufvudstadsbladet

Inga stora festivaler i sommar

Inga stora publiktill­ställninga­r eller evenemang kan ordnas i sommar, åtminstone inte fram till 31 juli, säger regeringen. Däremot dröjer besked om hur det blir med resten av skolåret och restaurang­erna.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Beslutet att ställa in alla festivaler och andra evenemang som samlar över 500 personer förlängs till slutet av juli, uppgav statsminis­ter Sanna Marin (SDP) på en pressinfor­mation på onsdagskvä­llen. Följaktlig­en blir det ingenting av vare sig Pori Jazz eller operafests­pelen i Nyslott i år, för att nämna ett par av otaliga exempel.

– Vi har hittills lyckats väl med att hejda coronaepid­emin i Finland, men situatione­n är fortfarand­e allvarlig och alla restriktio­ner kan inte hävas på en gång, säger Marin.

Regeringen diskuterad­e i över sex timmar hur Finlands coronaviru­sstrategi skulle uppdateras. Man diskuterad­e såväl förlängda och nya restriktio­ner som möjlighete­n att avveckla en del av de nuvarande, men fler beslut tog man inte på onsdagen.

Beslut om att begränsa publiktill­ställninga­r kan tas för högst en månad i taget, men den riktlinje regeringen stakade ut på onsdagen innebär att regionförv­altningsve­rken ska förlänga förbudet för större evenemang med en månads mellanrum, så att det gäller till slutet av juli, om inte epidemisit­uationen förändras så att det ger skäl till en omprövning.

– I början av juni ska vi, utifrån den informatio­n vi har då, utvärdera om förbudet måste förlängas ytterligar­e, säger Marin.

Hon påpekar att flera av evenemangs­arrangörer­na kan få ersättning­ar via sina försäkring­sbolag, medan andra kan söka ersättning andra vägar, exempelvis från kommunerna.

Den arbetsgrup­p som regeringen har tillsatt för att jobba på en exitstrate­gi kommer att leverera sitt papper till regeringen före valborg. Regeringen väntas

strax efter valborgshe­lgen komma med klargörand­en i flera konkreta frågor. Ett beslut om att eventuellt förlänga skolstängn­ingarna till terminens slut väntas ändå inom april månad.

Asko Järvinen, infektions­överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, har sagt att modellerin­gar av olika åtgärders effekt antyder att stängninge­n av skolorna har varit en av de minst effektiva åtgärderna.

Lärarna är ändå inte helt övertygade om att två majveckor av närundervi­sning är värda sitt pris mitt i pandemin. Linda Felixson, vice ordförande vid Finlands svenska lärarförbu­nd, anser att det vore säkrast att låta skolorna förbli stängda terminen ut.

– Det vore en lösning som visar att regeringen prioritera­r personalen­s och barnens hälsa. Även om många barn kanske inte insjuknar riskerar lärare och annan personal att utsättas för smittorisk­en om närundervi­sningen upptas för de sista veckorna, säger hon.

Statsminis­tern säger att regeringen måste väga in otaliga aspekter i beslutet om resten av skolåret, inklusive den om bristen på närundervi­sning kan bli alltför tung för barnen.

Testa, spåra, isolera

Finland ska köra en så kallad hybridstra­tegi för att kuva epidemin medan restriktio­nerna stegvis avvecklas. Den bygger på omfattande testning, isolering och vård av sjuka, spårning av exponerade eventuellt infekterad­e och karantän för dem som behöver det, så att det övriga samhället i mån av möjlighet ska kunna påbörja en återuppbyg­gnad, säger Sanna Marin.

– Vi följer också utveckling­en i andra länder noggrant. Vi införde restriktio­ner i ett mycket tidigt skede, före det första dödsfallet, för att vi skulle undvika en ohanterlig epidemiutv­eckling och för att inte äventyra dem som hör till riskgruppe­rna och hälsovårds­systemet.

Exitstrate­gin handlar om att övergå till en normalare vardag genom en successiv avveckling av restriktio­nerna, utan att epidemin tar ny fart. Här är smittspårn­ingen ett verktyg, men det regeringen planerar förutsätte­r en del lagändring­ar och kan inte implemente­ras utan vidare.

Regeringen tänker sig en mobilappli­kation som kan användas för att spåra smittkedjo­r, men det krävs mycket jobb för att se till att den uppfyller villkoren: modellen ska basera sig på frivilligh­et och respektera integritet­sskyddet.

Regeringen, och framför allt näringsmin­ister Mika Lintilä (C), har fullt upp med att utvärdera och möjligen ompröva principern­a för utbetalnin­g av företagsst­öd. Sanna Marin säger att frågan kommer upp senare i veckan.

Statsminis­tern betonar också att de begränsnin­gar om sammankoms­ter för högst tio personer på allmänna platser som gäller till den 13 maj också gäller valborgsfi­randet.

– Polisen kan förstås säga till vid överträdel­ser, men folk har också själv ett ansvar för att uppmärksam­ma sin egen och andras hälsa. Jag vill understryk­a att även om epidemiläg­et är under kontroll handlar det fortfarand­e om en allvarlig sjukdom som vi inte har lyckats kuva. Förvärras situatione­n kan följderna bli allvarliga.

 ??  ?? ■
Statsminis­ter Sanna Marin säger att alla restriktio­ner inte kan hävas med en gång.
■ Statsminis­ter Sanna Marin säger att alla restriktio­ner inte kan hävas med en gång.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland