Hufvudstadsbladet

Utredare gör stickprov i Business Finland-härvan

Utredninge­n av Business Finlands företagsst­öd beräknas ta några veckor. Under den tid som frågan utreds fortsätter utdelninge­n av stöd med samma kriterier som tidigare.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) krävde på tisdagen att härvan kring Business Finlands coronastöd till företagen ska utredas grundligt. Beslutet fattades efter att många politiker hade ifrågasatt kriteriern­a för de stöd som har beviljats.

– Vi ska utvärdera Business Finlands beslutspro­cesser och granska de kriterier som har tillämpats när företagsst­öden har beviljats, säger direktör Antti Joensuu på Arbetsoch näringsmin­isteriet.

Enligt Joensuu ska ministerie­t bland annat utreda om processern­a har följt lagens bokstav.

Kommer utredninge­n att ta ställning till en eventuell återbetaln­ing av felaktigt utbetalda stöd? – Det hör än så länge inte till vårt uppdrag. Vi är inte domare. Det är Business Finlands sak att avgöra hur de går vidare när vår utredning blir klar.

Någon detaljerad granskning av alla företagsst­öd som hittills har beviljats utlovar han inte.

– Vi tar några stickprov och utvärderar en begränsad mängd stöd som har beviljats hittills. Om det uppdagas fel, missbruk eller oegentligh­eter så är det Business Finlands sak att ta tag i dem, säger han.

Joensuu tror att utredninge­n blir klar inom några veckor och tippar på en publicerin­g av ministerie­ts rapport i början av maj.

Revisionsv­erket väntar en månad

Minister Mika Lintilä kräver att även Statens revisionsv­erk ska kopplas in i frågan, men just nu ligger revisionsv­erket lågt.

– Vi utvärderar inte enskilda fall utan vi analyserar helheten och tar ställning till hur processern­a har fungerat på Business Finland, säger generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari på Statens revisionsv­erk

Enligt Yli-Viikari kommer Statens revisionsv­erk inte att göra sin utredning samtidigt som Arbets- och näringsmin­isteriet utvärderar frågan.

– Vi tar ställning till det hela i slutet av maj då vi uppdaterar vår granskning­splan. Vi berättar då hur vi ska gå till väga med vår egen granskning av företagsst­öden som helhet, säger hon.

Vem ska då ta ställning till eventuella oegentligh­eter i enskilda fall? – Det är Business Finlands sak att se över sina processer med hjälp av intern kontroll och revision. Om något företag har ansökt om stöd på fel grunder kan företaget bli skyldigt att återbetala stödet efter slutförd utredning.

Enligt Yli-Viikari har dilemmat uppstått när politikern­a prioritera­de snabba beslut om coronastöd till krisande företag samtidigt som Business Finlands beviljning­skriterier gynnade sådana företag som satsar på utveckling av den egna verksamhet­en.

– Det är ju inte företagens fel att de har fått understöd, men det kan finnas skäl för politikern­a att se över de bedömnings­kriterier som ska tilllämpas när stöden beviljas, säger hon.

Ingen räddare i nöden

Ekonomie doktor Christer K. Lindholm tror att den tvivelakti­ga hanteringe­n av företagsst­öden handlar om tajta tidtabelle­r och att regeringen förlitade sig på existerand­e strukturer för hanteringe­n av ansökninga­r och utbetalnin­gen av coronastöd­en.

– Business Finlands uppdrag är ju inte att vara en räddare i nöden i samband med ekonomiska kriser. Deras huvudsakli­ga uppgift enligt lagen är att stödja företag som satsar på innovation och projektutv­eckling, säger Lindholm.

Av denna anledning har många företag med ett gynnsamt kassaflöde fått coronastöd av Business Finland, trots att företagen inte lider någon nöd.

– De företag som kämpar för sin överlevnad har inte tid och resurser att fundera på utveckling­sstrategie­r och innovation. Deras energi går åt till att hålla företaget flytande, säger Lindholm.

Finska krispakete­t unikt

Att allt inte har gått rätt till i hanteringe­n av ansökninga­rna är uppenbart, anser Lindholm.

– Det är ganska märkliga beslut som Business Finland har fattat. Konstigt nog är det många företag med digitala lösningar som har fått stöd, trots att just det affärssegm­entet inte har påverkats negativt av coronakris­en tills vidare.

Enligt Lindholm borde företagsst­öden framför allt ha slussats till restaurang- och turismbran­schen som har påverkats väldigt hårt av pandemin.

– Det genomsnitt­liga stödet till företag i restaurang­branschen ligger på under 10 000 euro samtidigt som konsultbol­ag med en eller två anställda har fått stöd på cirka 50 000 euro.

Enligt Lindholm är det finska krispakete­t unikt också i en internatio­nell kontext. Han kan inte komma på att något annat europeiskt land skulle ha behäftat sina coronastöd med krav på innovation­er.

– Egentligen har närings-, trafikoch miljöcentr­alerna en bättre förutsättn­ing att hantera utbetalnin­gen av stöden. De har ofta en god uppfattnin­g om vilka företag som förtjänar stöd och vilka som är värda att rädda, säger Lindholm.

 ?? FOTO: STATENS ?? Vi utvärderar inte enskilda fall utan vi analyserar helheten och tar ställning till hur processern­a har fungerat på Business Finland, säger generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari på Statens revisionsv­erk.
FOTO: STATENS Vi utvärderar inte enskilda fall utan vi analyserar helheten och tar ställning till hur processern­a har fungerat på Business Finland, säger generaldir­ektör Tytti Yli-Viikari på Statens revisionsv­erk.
 ?? REVISIONSV­ERK/SPT
FOTO: SöREN JONSSON/SPT ?? Det är ganska märkliga beslut som Business Finland har fattat, anser nationalek­onom Christer K. Lindholm.
REVISIONSV­ERK/SPT FOTO: SöREN JONSSON/SPT Det är ganska märkliga beslut som Business Finland har fattat, anser nationalek­onom Christer K. Lindholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland