Hufvudstadsbladet

Coronamilj­arden nästan slut

Nästan 40 bolag har fått hjälp med sina coronarela­terade likviditet­sproblem av Finlands Bank. Centralban­ken ger inte ut uppgifter om vilka företag det är fråga om.

- HENRI FORSS/SPT

Centralban­ken Finlands Bank har använt största delen av den miljard som man avsatt för att köpa företagsce­rtifikat för att stöda företag under coronakris­en, meddelade chefdirekt­ör Olli Rehn på onsdagen.

– Vi inledde köpen för totalt 500 miljoner euro i mitten av mars. Strax därefter ökade vi dem till 1000 miljoner. Största delen av den summan är nu använd, säger Rehn.

Totalt har banken köpt företagsce­rtifikat av 36 bolag. Det typiska värdet per köp har legat på kring 10 miljoner euro. Banken ger inte ut uppgifter på vilka företag som ingått i köpprogram­met.

– Vi har köpt företagsce­rtifikat av både betygsatta och icke-betygsatta företag som uppfyller våra egna kriterier. Största delen av företagen som fungerar på marknaden för företagsce­rtifikat är stora eller medelstora.

Företagsce­rtifikat är i praktiken skuldebrev som stora och medelstora företag emitterar för att säkra kortsiktig finansieri­ng. I skuldebrev­et utlovar företaget en viss ränta mot en viss summa pengar.

I vanliga fall är det banker och stora institutio­nella placerare som köper företagsce­rtifikat. Finlands Bank beslöt att inleda köpen när coronakris­ens ekonomiska implikatio­ner blev uppenbara och bankerna och placerarna drog sig undan från marknaden.

– Därefter har köparna återvänt till marknaden och för närvarande fungerar den bra. Men vi följer så klart med situatione­n, säger Rehn.

Enligt Rehn har köpen gagnat även mindre företag, eftersom bankerna och de institutio­nella placerarna då kan använda sitt kapital för att finansiera dem.

Bnp sjunker rejält

Finlands Bank har tidigare uppgett att coronakris­en krymper Finlands bruttonati­onalproduk­t (bnp) med 5–13 procent. Bedömninge­n bygger på centralban­kens egna analyser.

– I det första scenariot lyckas man kväva epidemin relativt snabbt och ekonomin kan börja återhämta sig efter tre månader. Då sjunker bnp med 5 procent, säger direktione­ns rådgivare Lauri Kajanoja.

– I det andra scenariot saktar man ned spridninge­n av viruset och regeringen­s begränsnin­gar pågår fram till början av hösten. Då kan bnp sjunka med 13 procent.

Enligt Kajanoja verkar det osannolikt att det mindre kostsamma scenariot realiseras. För närvarande ser det ut som om bnp-nedgången kommer att landa någonstans mellan scenariern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland