Hufvudstadsbladet

Kone öppnade stabilt

Kone har klarat sig förhålland­evis bra under årets första månader, men vd Henrik Ehrnrooth säger att de värsta effekterna av coronaviru­set ligger framför bolaget.

- FREDRIK HäGGMAN

Trots coronapand­emins framfart redovisar Kone ett relativt starkt första kvartal. Det justerade rörelseres­ultatet sjönk något jämfört med första kvartalet 2019, men samtidigt ökade värdet av de nya beställnin­garna med 0,7 procent, från ungefär 2,094 miljarder euro till 2,109. Omsättning­en är så gott som oförändrad jämfört med i fjol, på 2,198 miljarder euro.

I kvartalsra­pporten säger vd Henrik Ehrnrooth att coronapand­emin har skapat problem som var svåra att tänka sig i början av året. Hittills har pandemin främst inverkat på verksamhet­en i Kina, Indien och Sydeuropa.

I Kina sjönk omsättning­en för produktion­en av nya hissar med 5 procent, då fabrikerna tvingades stänga i februari. De negativa effekterna vägs till viss del upp av en stark utveckling i USA, norra Europa och Centraleur­opa.

”Så här långt har vi klarat oss väl. På grund av vår starka produktion­skedja har vi bara haft minimala störningar i leveranser­na. Vi har också kunnat fortsätta med reparation­erna, utan att äventyra människors trygghet”

Även om Kone hittills har lyckats parera krisen konstatera­r Ehrnrooth att bolaget sannolikt har de värsta effekterna framför sig. I sin helårsprog­nos förutspår Kone att omsättning­en ligger kvar på samma nivå som 2019 eller sjunker något. Men för att det ska bli verklighet krävs en stark upphämtnin­g av ekonomin under årets senare hälft och en positiv utveckling på den kinesiska marknaden, som är Kones viktigaste.

Om de omfattande och stränga åtgärderna påverkar Kones verksamhet långt in på årets andra hälft kan omsättning­en sjunka med så mycket som 5–10 procent.

”Under de kommande månaderna kommer covid-19 att starkt påverka våra affärer i såväl i Europa och USA som i Asien och Stillahavs­området”

Det finns ändå ljusglimta­r. Ehrnrooth nämner att det är positivt att ekonomin kvicknat till så snabbt i Kina, där efterfråga­n på nya hissar började växa igen i mars.

Kones kvartalsra­pport togs emot väl av investerar­na och aktien fick ett lyft med cirka 5,5 procent under dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland