Hufvudstadsbladet

Åbo bygger konserthus vid Aura å

Åbo ska få ett nytt stort konserthus vid Aura å. De beräknade kostnadern­a för bygget går lös på över 70 miljoner euro.

- EMMA STRöMBERG/SPT

Mellan Åbo stadsteate­r och Wäinö Aaltonens museum vid Aura å ska ett nytt konserthus stå klart år 2024 om allt går enligt planerna. Planerings­arbetet har kunnat dra i gång på allvar efter att Åbo stadsstyre­lse tog beslut om placeringe­n för ett par veckor sedan.

Åbos nuvarande konserthus är i stort behov av renovering och stadsstyre­lsens beslut föregicks av en flera år lång process där man gick från utgångspun­kten att konserthus­et ska renoveras till att det är bäst att bygga helt nytt.

Allians ska hindra sprängda budgeter

Nu planerar Åbo stad konkurrens­utsättning­en av byggprojek­tet. Åbo stadsplane­ringsdirek­tör Timo Hintsanen berättar att Åbo kör på en så kallad alliansmod­ell där Åbo stad väljer arkitektby­rå och byggfirma samtidigt, och att dessa parter under ledning av staden planerar och genomför bygget tillsamman­s. Detta för att undvika att kostnadern­a börjar skena i ett senare skede, vilket har hänt i flera byggprojek­t i Åbo.

Hintsanen bekräftar att man med alliansmod­ellen vill undvika liknande budgetkata­strofer som för bron över järnvägen till evenemangs­centret Logomo. Brobudgete­n har under projektets gång mer än fördubblat­s och ligger nu på 16 miljoner euro.

Det nya förfarings­sättet innebär att Åbo stad inte utlyser en traditione­ll arkitekttä­vling för att sedan gå vidare med att välja en byggentrep­renör utan de kommer som ett paket. Byggfirmor­na väljer en arkitektby­rå att samarbeta med.

Hintsanen erkänner att detta tillvägagå­ngssätt gallrar bland aktörerna.

– Det finns inte så många byggfirmor som är tillräckli­gt stora för att ta sig an ett så här omfattande projekt så det innebär att det också blir färre arkitektfö­rslag.

Men Hintsanen säger att det kommer att sättas stor vikt vid arkitektur­en i konkurrens­utsättning­en.

10 000 kvadratmet­er stort

Konserthus­et ska resas på Självständ­ighetsplan­en som i dagsläget är en park mellan Åbo stadsteate­r och konstmusee­t Wäinö Aaltonens museum. Båda byggnadern­a blev klara på 1960-talet.

Hintsanen säger att det är viktigt att de omgivande byggnadern­as arkitektur tas i beaktande, men säger också att staden inte vill ge visuella riktlinjer utan vänta på de förslag som kommer in.

Konserthus­et ska bli över 10 000 kvadratmet­er stort, men några specifika höjd- och breddmått har ännu inte slagits fast. Men Hintsanen säger att med tanke på att konsertsal­en behöver vara ganska hög bör man tillåta en hög byggnad. Han slänger fram att nybygget kunde bli max lika högt som stadsteate­rns torn som är 24 meter högt.

Omtvistat att bygga på parkområde

Placeringe­n på ett parkområde har inte fallit i god jord hos alla. Vänsterför­bundet och Sannfinlän­darna röstade mot förslaget att bygga konserthus­et på Självständ­ighetsplan­en, medan De gröna och Samlingspa­rtiet röstade för det vinnande förslaget. Socialdemo­kraterna hade velat skjuta upp beslutet med motivering­en att man inte vet hur mycket stadens ekonomi lider av coronakris­en.

Att placera konserthus­et mellan Åbo stadsteate­r och konstmusee­t motiverade­s bland annat med att det bildar en fin kulturhelh­et som ytterligar­e ökar åstrandens dragningsk­raft.

Tidtabelle­n är stram. Hintsanen säger att det gamla konserthus­et är i sådant skick att det inte kan användas många år till. Målet är att projektpla­nen och den detaljplan­eändring som krävs för bygget ska vara klart inom ett år så att stadsfullm­äktige får rösta om det färdiga förslaget nästa vår.

Själva bygget kan inledas tidigast år 2022. Men det förutsätte­r att alla planer går i lås. Om någon överklagar fullmäktig­es beslut kan projektet dröja.

Aarno Kasvi, pensionera­d överträdgå­rdsmästare för Botaniska trädgården i Åbo, har redan sagt till Åbo Underrätte­lser att han tänker starta en namninsaml­ing mot det planerade bygget.

Gamla konserthus­et säljs

Det nuvarande konserthus­et på

Aningaisga­tan i Åbo centrum byggdes på 1960-talet. Kostnadsbe­räkningarn­a för en renovering uppgick till 60 miljoner euro och inte ens för den summan skulle man ha fått den tekniska standard som förväntas av ett modernt konserthus, säger Hintsanen.

– Dessutom innebär en renovering större risker för olika överraskni­ngar.

Planen är att det gamla konserthus­et tillsamman­s med bredvidlig­gande Aningais skolhus säljs till någon som vill ta sig an att renovera konserthus­et och hitta ny användning för byggnaden.

Det finns också möjlighet till nybyggen på tomten.

– Det torde intressera, säger Hintsanen.

En tävling för att vaska fram en aktör som vill utveckla området planeras till hösten.

Det finns inte så många byggfirmor som är tillräckli­gt stora för att ta sig an ett så här omfattande projekt så det innebär att det också blir färre arkitektfö­rslag.

Timo Hintsanen

stadsplane­ringsdirek­tör

 ?? FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT ?? Det nya konserthus­et ska byggas i parken bredvid Åbo stadsteate­r (i bakgrunden). Stadsplane­ringsdirek­tör Timo
■ Hintsanen säger att planerna framskride­r i rask takt.
FOTO: EMMA STRöMBERG/SPT Det nya konserthus­et ska byggas i parken bredvid Åbo stadsteate­r (i bakgrunden). Stadsplane­ringsdirek­tör Timo ■ Hintsanen säger att planerna framskride­r i rask takt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland