Hufvudstadsbladet

Polisen misstänker att avvisad ”och mördad” irakier lever

- FREDRIK HÄGGMAN

I november fälldes Finland av Europadoms­tolen för ett fall där en irakisk man mördades i hemlandet efter att ha avvisats från Finland.

Centralkri­minalpolis­en har inlett en förundersö­kning om fallet med den irakiske mannen som uppges ha mördats i sitt hemland efter att han fick avslag på sin asylansöka­n och utvisades ur Finland.

Fallet fick stor uppmärksam­het då det ledde till att Europeiska domstolen för mänskliga rättighete­r (Europadoms­tolen) fällde Finland för brott mot artiklarna 2 och 3 i den europeiska människorä­ttskonvent­ionen, som behandlar rätten till liv och förbud mot tortyr. Enligt Europadoms­tolen hade de finska myndighete­rna inte gjort en korrekt bedömning av hoten mot mannen.

Ärendet behandlade­s på begäran av en anhörig till den irakiske mannen, som uppgav att dödsfallet och Finlands agerande hade orsakat hen avsevärt lidande.

Nu misstänker centralkri­minalpolis­en att den irakiske mannen i själva verket kan vara vid liv, och att handlingar­na som ledde till domen är förfalskad­e. Fallet utreds under brottsrubr­iceringarn­a grovt bedrägeri och grov förfalskni­ng.

”Centralkri­minalpolis­en har samlat informatio­n och bland annat har Irak besvarat vår begäran om rättslig hjälp. Flera personer har förhörts och en person är anhållen”, säger kriminalko­mmissarie Jan Aarnisalo som leder undersökni­ngen.

I den fällande domen ansåg Europadoms­tolen att Finland hade brutit mot artiklarna 2 och 3 i den europeiska människorä­ttskonvent­ionen. Europadoms­tolen betonade särskilt att de finska myndighete­rna inte hade gjort en korrekt bedömning av hoten mot mannen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland