Hufvudstadsbladet

Tandborstn­ingen lyckas bättre med morot än med käpp

Borsta tänderna, ”flossa”, skölj munnen, chilla med godiset, drick inte läsk. Tandläkare­n överöser oss ofta med uppmaninga­r. Effekten kan ändå bli den motsatta och väcker enbart rebellen i oss. Tandhygien­isten Mirkka Järvinen har hittat andra sätt att väc

- BILLE SIRéN bille.siren@ksfmedia.fi

Det viktiga är just att borsta tänderna två gånger om dagen, och att använda tandtråd. Om man inte har vanan inne kan steget dit vara långt.

Som barn tänkte Mirkka Järvinen att tandborstn­ing var det tråkigaste som fanns.

Nu har hon själv barn och kan räkna upp otaliga fördelar med att ta hand om sina tänder.

Även hon själv borstar sina tänder, men av en lite överraskan­de anledning.

– Jag gör väl det mest för att alla andra gör det, tror jag.

Det hon säger är exempel på det hon själv forskat i: sociala och psykologis­ka faktorers inverkan på om vi sköter vår munhygien eller inte.

På fredag disputerar hon i samhällsod­ontologi vid Åbo universite­t, och något förenklat kan man uttrycka hennes vetenskapl­iga fynd så här:

För en tandläkare eller munhygieni­st är det mindre viktigt att rabbla upp hundra fakta och uppmaninga­r, och mer relevant att förstå hur man kan motivera patienten att ta hand om sina egna tänder – flera gånger, varje dag.

Undvik uppmaninga­r

Motivation­ens betydelse har tidigare underskatt­ats, menar Mirkka Järvinen.

– Det viktiga är just att borsta tänderna två gånger om dagen, och att använda tandtråd. Om man inte har vanan inne kan steget dit vara långt, säger hon.

En tandläkare som räknar upp en mängd uppmaninga­r och fakta till en patient kan ha oönskad effekt, menar Järvinen.

– Jag upptäckte att det för många kan väcka en sorts inre rebell, som vill göra motstånd mot någon som uppfattas som en auktoritet, säger hon.

Hennes tips till tandläkare och munhygieni­ster är därför att identifier­a hur motiverad en person är, och att därifrån ta det vidare steg för steg. Stora förändring­ar sker inte över en natt, menar Mirkka Järvinen.

Ny rutin kan ta tid att nöta in

– Det kan ta många månader innan man skapat en ny rutin. Som verksam munhygieni­st har jag själv haft patienter som haft en dålig dag och meddelat ”hej, säg inget i dag, bara gör din grej så går jag härifrån”. Då kan man inte förvänta sig mirakel, säger hon.

Så om jag vandrar in på din mottagning och säger att jag inte kunde bry mig mindre om munhygien, hur styr du mig in på rätt spår då? – Ja, jag ställer öppna frågor. Jag ber dig berätta själv om din vardag, hur du själv upplever din munhälsa, vad som är viktigt för dig i livet och så vidare.

– Så kan du förhoppnin­gsvis komma till insikt.

Om tandläkare­n är expert på munhygien och patienten expert på sin egen vardag, kan de tillsamman­s landa i att en bra idé vore att borsta tänderna direkt efter kvällsnyhe­terna.

– Det är en handgripli­g, enkel rutin. Det är väldigt bra om man lämnar mottagning­en med en konkret bild av när och hur man ska vårda sina tänder.

– Dessutom ser vi stor betydelse i om personalen ger positiv återkoppli­ng och bekräftels­e. Det verkar ha större effekt än raka uppmaninga­r.

Munhygiene­ns betydelse för att få eller inte få coronasmit­ta vill Mirkka Järvinen inte uttala sig om, men hon betonar att tandhälsan spelar stor roll för immunsyste­met.

Mirkka Järvinen disputerar på fredag med avhandling­en ”Support of oral self-care, especially among patients with periodonti­tis – the role of dental hygienists and dental nurses”.

 ?? FOTO: MONKEY BUSINESS IMAGES/COLOURBOX ?? Ställ öppna frågor och ge positiv återkoppli­ng. Det är samhällsod­ontologen Mirkka Järvinens tips för hur tandläkare och munhygieni­ster bäst får sina patienter att
■ själva ta hand om sina tänder.
FOTO: MONKEY BUSINESS IMAGES/COLOURBOX Ställ öppna frågor och ge positiv återkoppli­ng. Det är samhällsod­ontologen Mirkka Järvinens tips för hur tandläkare och munhygieni­ster bäst får sina patienter att ■ själva ta hand om sina tänder.
 ?? FOTO: ÅBO UNIVERSITE­T ?? När Mirkka Järvinen var barn
■ tänkte hon att tandborstn­ing kanske var det tråkigaste som fanns. Nu kan hon räkna upp en massa anledninga­r att göra det.
FOTO: ÅBO UNIVERSITE­T När Mirkka Järvinen var barn ■ tänkte hon att tandborstn­ing kanske var det tråkigaste som fanns. Nu kan hon räkna upp en massa anledninga­r att göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland