Hufvudstadsbladet

Pandemin är inte en orsak att slarva

- peter.buchert@ksfmedia.fi PETER BUCHERT

Suget efter mer coronakuns­kap pressar forskninge­n till snabba ryck. Men inte ens brådskan och pandemin är skäl nog att presentera rön som inte håller för granskning, säger det europeiska nätverket för forsknings­etik.

Kampen mot coronapand­emin skapar en stor efterfråga­n på mer kunskap om viruset och epidemi-spridninge­n, men också om hur väl vilka restriktio­ner fungerar hur länge, och när de riskerar bli kontraprod­uktiva.

Alla ansvarsful­la beslutsfat­tare behöver den informatio­nen för att lotsa samhällena genom pandemin så gott det går, och allmänhete­n suktar efter ny kunskap för att se en väg framåt.

Följaktlig­en publiceras nya forsknings­rön dagligen. De återges av medier, eller av forskarna själva i sociala medier. I den här ruschen riskerar vi ändå att förväxla seriös forskning med mindre seriös.

Drar för snabba slutsatser

Det europeiska nätverket för forsknings­integritet (Enrio) varnar för att universite­t och forskare i brådskan att förstå och kuva pandemin kan försumma forsknings­etiken och reglerna för att hantera biorisker. Det finns också en risk för att alltför snabba slutsatser publiceras, heter det i ett uttalande.

Ändå, påpekar nätverket, är det av yttersta vikt att följa god vetenskapl­ig praxis också under pandemin, eftersom pålitliga forsknings­rön behövs.

”Det är viktigt att forsknings­rönen så snabbt som möjligt kan användas som beslutsund­erlag, men det får inte ske på bekostnad av god vetenskapl­ig praxis. När forskare i offentligh­eten har presentera­t kontrovers­iella påståenden om pandemin och hur man ska skydda sig har det skapat en debatt som förvirrat allmänhete­n. Förtroende­t för vetenskape­n är hotat”, heter det i uttalandet.

Vidare sägs det att om det vetenskapl­iga samfundet försummar sina vedertagna regler för att ta fram pålitlig och externt granskad forskning i samband med pandemin ”äventyras både avsikten att stoppa pandemin och att minska sjukdomens dödlighet”.

Fakta, inte åsikter

Forskarna uppmanas därför att i offentligh­eten, inklusive på sociala medier, redogöra för sin forskning ansvarsful­lt, sakkunnigt och transparen­t. Nätverket avråder från att föra fram personliga uppfattnin­gar och grundlösa eller överdrivna tolkningar. Inte heller ska forskare avsiktligt undanhålla någonting av betydelse för sammanhang­et.

”På det sättet vinner vi andra forskares, allmänhete­ns och beslutsfat­tarnas förtroende. I synnerhet universite­ten och forsknings­instituten borde vara extra alerta för att identifier­a praxis som går mot god forsknings­praxis. Då undviker vi överentusi­astiska, slarviga eller rentav hänsynslös­a löften och tolkningar”, sägs det.

Kalle Videnoja, sekreterar­e vid Enrio, säger att det åtminstone i Europa finns en rädsla för att forskning som inte möter vetenskapl­iga kriterier ska framställa­s som någonting klarlagt, även om han inte vill peka ut enskilda studier.

– Det handlar inte nödvändigt­vis om att någon avsiktligt går ut med informatio­n som inte håller, utan om att folk i brådskan blir pressade att göra fel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland