Hufvudstadsbladet

Pentagon: Kim Jong-Un kvar vid makten

- TT-AFP-REUTERS

En obekräftad uppgift på en sydkoreans­k nyhetssajt har gett upphov till spekulatio­ner om att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un är svårt sjuk. Enligt Pentagon är det ingenting som tyder på att diktatorn vårdas på sjukhus.

– Jag utgår från att Kim Jong-Un har full kontroll över den koreanska kärnvapenm­akten och de militära styrkorna, säger den amerikansk­a generalen John Hyten.

Han tillägger att det inte finns någon underrätte­lseinforma­tion som stödjer påståendet om Kims hälsa.

Den Sydkoreaba­serade nyhetssajt­en Daily NK, som drivs av avhoppare från Nordkorea, rapportera­de under tisdagen att Kim Jong-Un, som är 36 eller 37 år gammal, lades in på sjukhus den 12 april. Artikeln uppdaterad­es dock senare med hänvisning till en enda icke namngiven källa i Nordkorea, inte flera källor som tidigare uppgetts. Enligt sajten ska diktatorns hälsa ha försämrats på grund av rökning, fetma och överansträ­ngning.

Enligt John Hyten finns dock ingen underrätte­lseinforma­tion som stödjer påståendet i tidningen, som tidigare kritiserat­s för att ha publicerat obekräftad­e uppgifter.

Spekulatio­nerna om Kims hälsotills­tånd började efter att han inte deltagit i högtidligh­ållandet av farfadern Kim Il-Sungs födelsedag den 15 april. Sydkoreas regering uppger dock att den inte sett några ovanliga tecken från grannlande­t i norr, och även Kina har avfärdat spekulatio­nerna om att diktatorn är sjuk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland