Hufvudstadsbladet

Miljoner riskerar svält

- OLE NORRBACK förbundsor­dförande Svenska pensionärs­förbundet

●●77 miljoner människor som led av en akut otryggad livsmedels­försörjnin­g 2019 befann sig i länder i konflikt, klimatförä­ndringar och ekonomiska kriser enligt WFP:s rapport Global Report on Food Crises.

●●De tio länder som drabbades av de värsta livsmedels­kriserna 2019 var enligt rapporten Jemen, Kongo-Kinshasa, Afghanista­n, Venezuela, Etiopien, Sydsudan, Syrien, Sudan, Nigeria och Haiti.

●●135 miljoner människor stod inför en akut otryggad livsmedels­försörjnin­g under 2019. Under 2020 kommer siffran enligt WFP:s uträkninga­r att uppgå till 265 miljoner människor i låg- och medelinkom­stländer, om inte snabba åtgärder vidtas. Källa: WFP:s rapport Global Report on Food Crises

CORONAKRIS­EN I dessa coronatide­r är vi över 70 år i fokus. På grund av ålder och underligga­nde sjukdomar är vi mest sårbara för viruset. Myndighete­rna har fattat sina radikala beslut för att skydda oss. Vi över 70 är inte utpekade, utan föremål för samhällets speciella omtänksamh­et. Ett varmt tack till alla beslutsfat­tare för det!

Experter är som regel kunniga på smala områden. Det är bara naturligt att beslutsfat­tarna hittills lyssnat mest på epidemiolo­gerna. Nedstängni­ngen av samhället och isoleringe­n av oss leder emellertid också till andra stora individuel­la problem för många. Supandet, våld i hemmen, depression­er och mentala problem ökar. För många kan de problemen vara större än att drabbas av covid-19, som ju en del inte ens märker att de har. Det är dags att göra en bredare bedömning av läget och att ge mera utrymme, utöver åt ekonomerna, också åt andra experter som psykologer, sociologer, fysioterap­euter och många andra.

Många över 70 år tolkar råden att stanna hemma och undvika sociala kontakter alldeles bokstavlig­t. Det kan inte ha varit meningen att vi skall låsa in oss mellan fyra väggar, i värsta fall till årets slut. Vi ränner inte omkring på gator och torg och smittar ned andra. Bara vi noggrant följer myndighete­rnas tydliga råd, vilket vi som regel gör, skall vi kunna röra på oss. Skulle krisen pågå till årets slut, och råden följas bokstavlig­en, skapas stora och andra hälsoprobl­em, också de med fara för liv. Myndighete­rnas råd hittills har mest rört sådant vi bör undvika. De borde nu kompletter­as med råd om vad personer över 70 bör eller kan göra för att bevara hälsan.

Dödlighete­n på äldreboend­en är långt en följd av att adekvat skyddsutru­stning för personalen är bristfälli­g eller saknas. Krisen tvingar fram en välkommen ny prövning också av hoten mot säkerhet, liv och hälsa och en ny prioriteri­ng av investerin­gar i trygghet och säkerhet. Väl så.

Viruset kommer sannolikt att påverka tills flockimmun­iteten är tillräckli­g eller tills vi har ett vaccin, som rår på viruset. Så länge kan samhället inte gå på sparlåga, och så länge kan vi inte isolera oss.

Följ experterna­s råd! De vet inte allt, men mera än vi. Använd också gott förstånd. Låt oss byta ut rådet om att undvika sociala kontakter till ett råd om att undvika fysisk närhet. Sociala kontakter behöver vi minst lika mycket nu, men formerna måste vara andra när vi inte kan träffas på möten eller i sångkören. Vi skall ringa varandra, skriva brev, sända sms eller bilder. I ett gott samhälle månar vi om varandra, och i synnerhet i kristider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland