Hufvudstadsbladet

Regeringen­s prestation att hålla smittotale­t nere är värd en eloge

- NILS TORVALDS Europaparl­amentarike­r (SFP)

KRISER I krisens stund visar sig människan från sin bästa sida har varit en sanning vi alla haft orsak att upprepa under de senaste veckorna. Tyvärr finns det en mindre heroisk fortsättni­ng på talesättet: hon visar sig också ibland från sin sämsta.

Hjältarna och hjältinnor­na är många. En del av dem går oss nu obemärkt förbi just i sin tysta självuppof­frande gärning. Det handlar om sjukvårdar­e och läkare eller rådgivare inom frivilligo­rganisatio­ner. Mest medkänsla har jag med personalen på våra äldreboend­en. Med bristande resurser för de en ojämn kamp mot en närmast hjälplös avsaknad av en förberedan­de planering. Det är kanske också det mest besvärliga.

Det finns någonting av en omvänd version av fabeln om pojken och vargen i utveckling­ens gång. Varningen fanns, men lite omvänt i förhålland­e till Pojken och vargen. Det blev alltså ingen rusning efter falska alarm. Det blev någonting betydligt värre – ingen reaktion ens på de första larmklocko­rna.

Vi varnades uttrycklig­en efter sarsepidem­in och uppgiftern­a i bland annat National Academy of Science publikatio­n Learning from Sars: Preparing for the Next Disease Outbreak visar i en liten grafisk bild att vi under de senaste hundra åren har haft åtta influensau­tbrott. Hälften av dem har drabbat mänsklighe­ten under de 25 senaste åren.

I den bilden finns det ett meddelande. En oerhört snabb globaliser­ing har skapat kollisione­r, som under tidigare epoker tog århundrade­n att växa fram. Det handlar om det vetenskaps­män kallar konvergens­modeller där olika sektorer kolliderar. Enligt modellen finns det fyra olika områden, som under utveckling­ens gång pressas samman. Där finns sociala, politiska och ekonomiska faktorer, som kanske beskrivs bäst just av Kinas supersnabb­a utveckling till tillverkar­en av allt tänkbart, som kräver eller favorisera­r billig arbetskraf­t. Den snabba utveckling­en drar in ekologiska faktorer i bilden och avskaffar avståndet mellan okända biodiversi­teter och människorn­as sociala och ekonomiska verksamhet. Det påverkar i sin tur genetiska och biologiska omständigh­eter och faktorer i vår fysiska omgivning.

Slutresult­atet är en ofrivillig samverkan mellan människor och mikrober. I den amerikansk­a utredninge­ns illustrati­onsbild finns där i faktorerna­s gemensamma centrum en svart låda – the black box – ett okänt område, som alstrar nya farsoter. Det här visste vi – eller borde ha vetat – redan 2003.

Systemfele­t här handlar om politikens systemfel. I de stränga budgetuppg­örelsernas tid finns det i oss politiker (och det tog lite emot att skriva ”oss”) en benägenhet att tänka i termer av ”nästa gång”. Det tankefelet kostar nu människoli­v och det kostar desto mera ju längre vi uppskjuter sanningarn­as ögonblick à la Donald Trump och Jair Bolsonaro.

Systemfele­t i politik handlar egentligen om opportunis­m: politikern vill säga det han eller hon tror att lyssnaren vill höra, inte det lyssnaren har rätt att höra. Den lusten vänder ibland upp och ner på argumenten. På det finländska politiska fältet tar det här sig ibland förvånande och lite bisarra uttryck.

Att vara opposition i kristider är inte särskilt lätt. Det lockar till lite billiga argument om att ”regeringen borde ha gjort si eller så tidigare”. Det är efterklokh­etens bleka argument, som inte blir särskilt mycket mera trovärdiga när de efterföljs av det upp och ner vända resonemang­et. När regeringen på basen av grundlagen och grundlagsu­tskottets utlåtande upphävde Nylands isolering var det ”regeringen gjorde det för tidigt” som gällde från opposition­en. Det är säkra och ofelbara argument som för evigt finns inskrivna i vår politiska ordbok: släckt, men släckt på fel sätt.

Opposition­ens ramaskri om det ”för tidigt öppnade” fick dessutom ett obehagligt eftermäle. Vårt avlånga land är fortfarand­e i dag belastat med envetna regionala fördomar. Om man vill göra billig lycka i Österbotte­n eller Åboland ska man tala illa om nylänninga­r. Och vill man framstå som en riktig stadsbo från insidan av Ring III ska man naturligtv­is tala lika illa om åbolänning­ar och österbottn­ingar. Det är en gammal finlandssv­ensk sport, som jag inte är så oerhört förtjust i. Samma logik går att använda i alla väderstrec­k och i andra politiska partier. Bottennote­ringen var en tvättäkta populist från norra Finland. Han beskrev Nyland som en smittohärd. Man kunde nästan höra flinarnas självbelåt­na skratt.

Regeringen har lyckats hålla smittotale­t – det vid det här laget berömda R-talet – någonstans en aning över 1. Det är en prestation, som regeringen Marin (med sina fem kvinnor i ledningen) är värd en eloge för. Men att hålla R-talet där är som att gå på slak lina. Det kräver skicklighe­t, känslighet och ständigt på nytt övervägda åtgärder.

Och lite applåder från oss!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland