Hufvudstadsbladet

Mindre förmyndars­kap, mera social närhet

- FILIP HAMRO-DROTZ ordförande Grankulla svenska pensionäre­r rf

CORONAKRIS­EN För att dämpa smittorisk­en från coronaviru­set har uppmärksam­het framför allt riktats mot de äldre. Ansträngni­ngarna att dämpa smittorisk­en bland äldre uppskattas mycket, men uppmaninga­rna att isolera dem och begränsa deras rörlighet kan gå snett. Framför allt bör ett styvmoderl­igt förmyndars­kap från samhällets sida över de äldre undvikas. Man borde i stället söka lämpliga former för att stöda aktivitet och samvaro, för att visa intresse för den enskilda människan då fysisk kontakt begränsats.

Medierna uppmanar till social isolering, vilket dock är en felaktig inställnin­g. Behovet av fysisk isolering är nog nödvändigt i dagens omständigh­eter. Men detta bör göras med sordin och med beaktande av de äldres känslor. Mången uttrycker sina känslor i dag som att ”livet har blivit slött”. Livet kan lätt kännas mindre meningsful­lt då man inte ges möjlighet att leva och planera sitt liv på sätt som man alltid sett vara självklart.

Speciellt tröstlös kan situatione­n börja kännas om det inte verkar finnas ett slut på epidemin och begränsnin­garna riskerar att bli långvariga. För att dämpa konsekvens­erna – ökad ensamhet, misströsta­n och illamående stärks betydelsen och värdet av social närhet. Här behövs allas engagemang och här behövs solidarite­t över generation­sgränserna. Bland annat pensionärs­föreningar­na kan hjälpa i detta.

Genom sina egna nätverk kan föreningar­na stå i kontakt med medlemmarn­a, fastän fysisk samvaro (möten, träffar, utfärder etcetera) verkar vara omöjligt – kontakter kan uppmuntras i mindre krets och byggande på specialint­ressen bland medlemmarn­a, till exempel sång, frågesport, handarbete, kortspel. Ett lätt sätt att glädja någon annan är helt enkelt att ringa upp för en pratstund eller att sända ett vykort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland