Hufvudstadsbladet

Ge föräldrarn­a möjlighet att välja vilka risker de vill ta

- KATARINA FINNILä Lojo

CORONAKRIS­EN I mitt arbete lär jag blivande kliniker, i mitt fall psykologer, att tillämpa statistik på individniv­å för att fatta goda vårdbeslut. Om jag undervisad­e mina studerande att använda statistik så som man verkar göra vid beslut gällande coronaepid­emin tror jag att jag skulle få sparken.

Alla som kan statistik vet att rationella beslut fattas utifrån basfrekven­ser, det vill säga hur vanligt något är i hela befolkning­en. Men vidare borde alla veta att detta inte räcker som beslutsgru­nd på individniv­å. Bara för att prevalense­n för en viss typ av cancer i hela befolkning­en är 10 procent betyder det inte att alla har en risk på 10 procent att insjukna. Min risk är kanske 0,2 procent, men min grannes 58, eftersom riskfaktor­erna är individuel­la. Risken att få narkolepsi av svininflue­nsavaccin var för många obefintlig, men bevisligen var den överhängan­de för en viss minoritet av befolkning­en, av orsaker man inte kände till på förhand.

Just nu vet vi nästan ingenting om covid-19. Vi vet inte hur det sprids och sålunda inte hur vi effektivt ska skydda oss i kontakten med andra. Vi vet egentligen inte vem som är i riskgrupp, trots att gamla och sjuka är överrepres­enterade, då många friska och arbetsföra och till och med en del barn insjuknat allvarligt och även dött av hittills oförstådda orsaker (observera att medianålde­r inte är samma sak som ålder i medeltal!). Vi har inget vaccin och inget botemedel, endast symtomlind­ring och hopp om det bästa. Vi är inte bra på att identifier­a vare sig sjukdomen eller immunitete­n, särskilt då stora delar av de drabbade kan vara symtomfria.

I detta läge hörs flera röster som anser att vi ska börja öppna upp samhället igen med start bland barnen. Detta motiveras med den låga prevalense­n av allvarlig sjukdom och död bland barn och unga. Varje familj borde alltså lugnt skicka i väg barnen till skola och daghem utan en aning om ifall de har en obefintlig eller till och med en risk på 90 procent att insjukna allvarligt eller dö, alternativ­t bli föräldralö­sa då smittan når hemmet.

Vissa riskfaktor­er tycker man sig se och utifrån dem undrar jag ifall barn till överviktig­a, diabetiska eller astmatiska föräldrar fortsättni­ngsvis kommer att ges chans till distansund­ervisning. Eller hur man tänker se till att barnen inte leker kontaktlek­ar och snorar på varandra som de brukar, då mängden virus man utsatts för verkar påverka sjukdomens allvarligh­etsgrad. Vid narkolepsi­skandalen gavs familjerna ekonomisk ersättning för att man distribuer­at ett vaccin vars verkningar man inte kände till ordentligt. Kommer familjer som förlorar en medlem eller som får bestående men på grund av covid-19 att ges en likadan ersättning för att man fritt bland barn distribuer­at ett okänt virus?

Jag hoppas alla, speciellt barnfamilj­erna, förstår att utifrån allmänna prevalense­r kan ingen veta sig ha en 0, 5 eller 10 procents risk för allvarlig covid-19. Just nu är varje tillfälle man kan utsättas för smitta jämförbart med rysk rulett. Det går inte att jämföra dödstalen med influensae­ller trafikdöd. Vi vet hur man undviker risker i trafiken och det finns influensav­accin som man själv kan välja eller välja bort.

Att inte rekommende­ra ansiktsmas­ker eftersom de anses inge en falsk trygghetsk­änsla, men nog mata en minst lika falsk trygghetsk­änsla med att inte tala högt om de ”obegriplig­a” offren utan endast fokusera på hur ålderstign­a de flesta varit, är ansvarslös­t. Att slumpmässi­gt offra en del av befolkning­en för att undvika ekonomisk kollaps utan att ge offren en chans att välja ter sig barbariskt.

Jag önskar att minister Li Andersson och regeringen då de beslutar om hur och när samhället ska öppna igen ger föräldrarn­a möjlighet att välja vilka risker de vill ta och rätten att efter bästa förmåga skydda sig själva och sina barn.

 ??  ?? MOSTPHOTOS
MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland