Hufvudstadsbladet

Presidente­n kunde ha större befogenhet­er

- PETER ELG Vanda

PRESIDENTE­N Människan är en flockvarel­se. Våra släktingar chimpansen och dvärgchimp­ansen (Bonobo) har i urtiden utvecklat ett hierarkisk­t ledarskap, där antingen en hanne eller en hona bestämmer enväldigt. Människan har ärvt detta styrelsesä­tt. Vi vill ha en ledare att se upp till och följa. Systemet fungerar bra då gruppen är liten (stammen). Men stater med miljontals innevånare måste styras av en hierarki med en ”ledare” i toppen. I den antika romerska republiken utgjorde senaten och folktribun­atet ett slags folkvälde (demokrati). Men i nödsituati­oner utnämndes en

”diktator” på viss tid för att leda landet. Kungar, kejsare, furstar har alla uppstått tack vare en längtan efter en ”ledare”. Revolution­ernas försök att ”styra gemensamt” har misslyckat­s och lett till despoti (Napoleon, Hitler, Stalin, Mao med flera). Kyrkans försök att samla alla kristna folk kring påven i Rom misslyckad­es. I dag ropar vi i EU på en ”stark ledare” efter Merkel. Varför, då i EU alla skulle vara jämlika? Denna enligt Fredrik Sonck (HBL 18.4) ”ganska barnsliga auktoritet­stro” är så djupt rotad i det mänskliga psyket, att vi inte kan vara utan den ens i EU.

Under tidigare århundrade­n vände vi oss till en allsmäktig (omnipotent) Gud i nöden. I kyrkobönen bad vi Gud ”bevara oss från pest och hungersnöd, krig och ör

lig). Guds auktoritet i dessa världsliga frågor har undergått en väldig inflation. Våra biskopar har ingen trovärdigh­et när det gäller att bekämpa ett ”Guds gissel” som corona.

För oss finska medborgare som varken har kung eller påve återstår bara vår symboliske president. En president som sitter tyst i sitt residens gör ingen glad. Om presidente­n har en lång livserfare­nhet av att hantera svåra politiska och ekonomiska kriser kan han också se på coronapand­emin ur ett bredare perspektiv än det rent medicinska. New Yorks borgmästar­e Cuomo håller dagligen tal till sina ”undersåtar”. Han ger dem mod och praktiska råd samt berättar om kommande åtgärder. Hans personligh­et samlar till gemensam insats med hopp om resultat. Sauli Niinistö märkte att vår unga oerfarna ledningsgr­upp inte hade situatione­n under den kontroll som krävdes för att hindra spridning via flyg och fartyg. Niinistö gav ett gott råd, inte en ukas. Av råd bör man inte ”ta på näsan”. Att han inte låtit Yles journalist­er på förhand censurera rådet må vara honom förlåtet.

Vi har den konstituti­on vi själva oss berett. Presidente­n kunde ha större befogenhet­er, inte mindre. Politik är en balansgång mellan ytterlighe­ter. Endast en av partierna oberoende aktör har friheten att vara en ”tolkun ihminen”. Inget att förakta. Vi behöver någon att se upp till i politiken. Må det vara vår president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland