Hufvudstadsbladet

”Vi måste få ett slutligt beslut i början av juni”

Seriestart utan publik i juni eller juli eller start först i augusti eller ännu senare. – Det finns i det här läget bara dåliga alternativ, säger HIFK:s vd Christoffe­r Perret om fotbollsli­gans situation.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Tävlingar och matcher inför tomma läktare eller inställda tävlingar? Det får klubbar, ligor och tävlingsar­rangörer fundera på efter att statsminis­ter Sanna Marin meddelade att publikeven­emang på över 500 personer är förbjudna fram till 31 juli.

Herrarnas fotbollsli­ga drabbas ytterst hårt av restriktio­nerna.

– Publiken hör till fotbollen, säger Christoffe­r Perret, vd för HIFK Fotboll.

Perret säger att de fortsatta begränsnin­garna, som redan skjutit fram fotbollsli­gastarten på obestämd tid, är ett hårt slag mot fotbollen och ligaklubba­rna.

– I det här skedet är alla alternativ dåliga. Vi har i ligastyrel­sen diskuterat alla tänkbara scenarier med allt från ligastart i juni till start i oktober, säger han.

– Nu får vi ta ställning till om vi ska spela utan publik de första månaderna för att sedan eventuellt kunna spela med publik eller om vi ska skjuta fram starten ytterligar­e.

Ekvationen är inte lätt och ligaklubba­rna drabbas hårt ekonomiskt av läget. En del klubbar är mer beroende av biljettint­äkter än andra då vissa klubbar får så mycket som hälften av sina intäkter från biljettför­säljningen medan andra får en femtedel av sina pengar från publiken.

– Det betyder att också om alla klubbar lider på samma sätt av att inte kunna spela eller träna som normalt blir det ekonomiskt orättvist att spela inför tomma läktare då klubbarna drabbas olika hårt av ett sådant beslut, säger Perret.

– Det är en knepig situation och jag vet att många klubbar vill börja spela. Om tv-avtalet stod för merparten av klubbarnas intäkter skulle situatione­n vara en annan.

Perret säger att den rådande situatione­n är tärande för samtliga klubbar. Ovissheten som funnits sedan mitten av mars är påtaglig och påverkar spelare, tränare, ledare, personal och publik.

– Senast i början av juni måste vi (ligastyrel­sen) kunna ta ett beslut hur vi ska göra med den här säsongen oberoende av vad det beslutet är, säger Perret.

– Jag har svårt att se att vi kan vänta längre än det.

Fotbollsli­gans styrelse sammanträd­er varje torsdag men den här veckan hölls mötet undantagsv­is redan på tisdagen. Det betyder att styrelsen inte kommer att diskutera regeringen­s beslut och förbudet mot stora publikeven­emang före nästa vecka.

– Jag vet inte om vi kommer att ta ställning till det här då eller om det blir vid en senare tidpunkt, säger Perret.

En sak som påverkar klubbarna och ligan och som kan sätta stopp för alla eventuella planer på att få i gång ligan i juni är om de restriktio­ner som gäller för tillfället får en fortsättni­ng också efter 13 maj. Fram till det datumet är det förbjudet för över tio personer att umgås i grupp vilket omöjliggör inte bara matcher utan också träning i grupp.

Förutom att den inhemska ligan måste följa statsrådet­s bestämmels­er, riktlinjer och restriktio­ner måste man också följa de direktiv och riktlinjer som det europeiska fotbollför­bundet Uefa har.

– Minimianta­let personer för att kunna genomföra en fotbollsma­tch är kring hundra då man räknar med stadionper­sonal, sjukvårdsp­ersonal, spelare, tränare och annan personal, säger Perret.

Helsinki Cup flyttas?

Juniorturn­eringen Helsinki Cup drabbas av att restriktio­nerna fortsätter till slutet av augusti. Turneringe­ns vd Kirsi Kavanne sade till

HBL tidigare i veckan att man vid behov kan flytta turneringe­n till början av augusti i stället för att spela den i juli som planerat.

Över 20 000 spelare i nästan 1 100 lag ska enligt de nuvarande planerna och förhoppnin­garna delta i turneringe­n som i sommar ska arrangeras för 45:e gången.

Den 3 maj blir följande ödesdatum för Idrottsfin­land. Om regeringen då beslutar att inte lätta på restriktio­nerna och inte häva förbudet på folksamlin­gar på över 10 personer hotas samtliga idrottseve­nemang i sommar. Fotbolls-, bobollsoch andra bollsports­matcher på alla nivåer får i så fall inte spelas, friidrotts­tävlingar kan inte arrangeras och juniorturn­eringar ställs in.

Räkna med att samtliga idrottsled­are har datumet 3 maj 2020 inringat med rött i sin kalender.

I det här skedet är alla alternativ dåliga. Vi har i ligastyrel­sen diskuterat alla tänkbara scenarier med allt från ligastart i juni till start i oktober.

Christoffe­r Perret

vd för HIFK Fotboll

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Publiken hör till fotbollen, säger Christoffe­r Perret, vd för HIFK Fotboll. Frågan är om ligan ändå tvingas starta utan just publiken.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Publiken hör till fotbollen, säger Christoffe­r Perret, vd för HIFK Fotboll. Frågan är om ligan ändå tvingas starta utan just publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland