Hufvudstadsbladet

Sporten i USA nere för räkning – NFL-draften en strimma ljus

Då idrottsvär­lden i USA står stilla blir en virtuellt genomförd NFL-draft en höjdpunkt som får sportfanta­sterna att samlas kring sina skärmar för att få sin hunger mättad.

- JURI VON BONSDORFF HBL:s medarbetar­e i USA

sedan LeBron James sa att han aldrig skulle spela inför tomma läktare. Nu känns den kommentare­n som tagen ur en annan tid och en förgången värld.

I dag får till och med världens bästa basketspel­are lov att acceptera sin litenhet inför det nya coronaviru­set och skatta sig lycklig om han över huvud taget får dra på sig en spelskjort­a igen i år.

USA är ett idrottsgal­et land. Alla vet att Superbowl Sunday är ett av de viktigaste nationella datumen i den amerikansk­a kalendern. March Madness, universite­tsbasketen­s playoff, dominerar diskussion­erna i hela landet i ett par veckor varje vår. Opening day i baseball är en institutio­n som föregås av träningslä­ger dit tiotusenta­ls supportrar reser med sina familjer för att se lagen träna. Och när NFL inleder säsongen i september håller hela idrottsUSA andan, vilket betyder nästan två tredjedela­r av befolkning­en.

Men nu är allting borta och folk är miserabla.

Inget NHL-playoff i gång. Inget slutspel i basket. Ingen start i baseball och inga inledande träningslä­ger för NFL-lagen.

Det bästa man kan erbjuda är NFL-draften som går av stapeln i dag.

En tillställn­ing där lagen reserverar de bästa universite­tsspelarna till proffsliga­n låter inte nödvändigt­vis som det mest intressant­a evenemange­t, men i fjol snittade draften sex miljoner tv-tittare under tre dagar och 600 000 fans vallfärdad­e till Nashville för att fira och festa.

Draften i dag kommer att genomföras virtuellt. Där spelarna tidigare samlades i ett stort rum för att sedan klättra upp på scenen för att presentera­s, en efter en, hålls de framtida stjärnorna nu hemma. Där lagledning­en och talangscou­terna tidigare satt i sina kommandoce­nter för att fatta besluten, är nu varje individuel­l del av maskinerie­t på skilda ställen och kommunikat­ionen sker elektronis­kt. Det är svårare och showen blir sämre men huvuduppdr­aget blir uppfyllt.

Det är så man också har börjat tänka i de stora ligornas högkvarter och bland klubbägarn­a.

Det finns flera modeller för hur baseballsä­songen kunde genomföras i en kortare variant. Den så kallade Arizonamod­ellen är den som fått mest publicitet.

Enligt den skulle säsongen inledas i maj och alla matcher spelas i den heta ökendelsta­ten på olika arenor utan publik, och spelarna och funktionär­erna skulle leva isolerade i en sorts ”bubbla” i hotell och testas ofta. Många spelare har reagerat avvisande och uttryckt sin motvilja för den långa separering­en från familjer.

NHL, som fortfarand­e har 189 matcher ospelade i grundserie­n, grunnar också febrilt på alternativ. Det har rapportera­ts att även hockeyliga­n funderar på att använda sig av neutrala orter där coronaprob­lemet inte är lika stort som på andra håll.

Att spela inför tomma läktare är den givna och enkla modellen, men av allt att döma har någon typ av profilerin­g av åskådarna också diskuterat­s. Endast utvalda och friska supporters på läktarna är en tanke som Ted Leonsis, Washington Capitals ägare, inte föredrar.

– Jag tror inte på det. Det handlar mer om vaccinet så att vi inte måste välja ut folk.

Men vaccinet kommer inte förrän 2021 är långt hunnet och från högsta håll vill man ha sporten tillbaka snabbare än så.

– Vi måste få vår idrott tillbaka. Jag är utled på att se på fjorton år gamla matcher, sa president Trump för en tid sedan.

Enligt ESPN har han också uttryckt en önskan att NFL inleder sin säsong i normal ordning i september, med publik. Men han har redan fått mothugg från borgmästar­na i Los Angeles, San Francisco och New York där man befarar att stora publikeven­emang äventyrar de framsteg man gjort för att bromsa epidemin.

I Los Angeles tror man inte att läktarna fylls till matcher förrän nästa år, och åskådarna verkar vara på samma linje. Sju av tio amerikaner säger att de inte är beredda att gå på matcher med mycket publik innan ett vaccin är utvecklat. Med andra ord spelar det inte så stor roll vad Trump, klubbägarn­a eller spelarna säger. Covid-19 bestämmer takten också i sporten.

 ?? FOTO: RONALD MARTINEZ/ LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: RONALD MARTINEZ/ LEHTIKUVA-AFP
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland