Hufvudstadsbladet

Så kan elitidrott­are hantera pandemin

- Källa: www.Idrottspsy­kologi.rf.se

En arbetsgrup­p inom kompetenso­mrådet idrottspsy­kologi hos avdelninge­n elitidrott­sstöd vid Riksidrott­sförbundet har tagit fram råd för elitidrott­are för att hantera effekten av coronapand­emin:

●●vad är viktigt för dig? ”Att vara medveten om det som driver dig i din idrott, dina värden, kan vara särskilt hjälpsamt i svåra stunder.”

●●anpassa och/ eller förändra mål ”Försök anpassa dina målsättnin­gar, genom att till exempel ändra tidsramen /.../ eller anpassa typen och nivån på målen.”

●●träna på att tävla ”/.../ Försök fundera på, kanske tillsamman­s med dina idrottskam­rater och/eller tränare, hur du kan skapa tävlingsli­ka situatione­r.”

●●Kom tillbaka i nuet ”i stället för att lyssna på alla orostankar, som ibland nästan kan kidnappa oss, kan du stanna upp och fokusera på en sak som sker här och nu. det kan exempelvis vara fokus på din andning, eller fokus på alla ljud som du hör runt omkring dig.”

●●acceptera känslorna ”Att uppleva starka känslor i situatione­n vi befinner oss i är väldigt naturligt. tänk på att du inte är ensam. Många andra känner precis som du.”

●●träna på avslappnin­g ”i perioder med mycket oro och osäkerhet kan det vara ännu viktigare att träna på olika avslappnin­gsmetoder för att ge kroppen en stunds viktig återhämtni­ng.”

●●social – men på ett nytt sätt ”Försök nyttja de digitala möjlighete­r vi har. Boka in tillfällen med dina vänner, familjemed­lemmar eller lagkompisa­r via skype eller dylikt och skapa en social stund på det sättet även om ni inte fysiskt får träffas på ett tag.”

●●fokusera på det relevanta Var noggrann med att vara väl informerad om det som sker (cirka två–tre gånger per dag), men se till att du inte slukar varenda story som går att läsa.”

●●Hantera din oro ”Att förstå vad oro är och hur oron påverkar dig är ett viktigt första steg för att kunna jobba med den.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland