Hufvudstadsbladet

Operan släpper ny säsong som om ingenting hänt

Medan opera- och konserthus världen över håller andan och operahuset vid Tölöviken håller stängt, offentligg­örs nästa säsong som om ingenting hänt.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Huvudstade­ns symfoniork­estrar har sedan tidigare skjutit upp publicerin­gen av säsongspro­grammen till slutet av maj, festivaler ställs in och opera- och konserthus världen över håller andan i väntan på att se i vilken riktning musiklivet i coronakris­en utvecklar sig.

Under tiden offentligg­ör Nationalop­eran en sedvanligt lång lista med nya och gamla produktion­er som man planerar sätta upp nästa säsong.

I pressmedde­landet nämns coronakris­en inte med ett ord, trots att operahuset för tillfället är stängt för allmänhete­n och bara omkring hundra av femhundra anställda jobbar på plats i huset.

– Vi följer med situatione­n och ser flera möjliga scenarier. Men just nu hoppas vi att verksamhet­en kan starta igen på hösten som normalt, säger kommunikat­ionschef Liisa Riekki som uppger att en del av personalen är permittera­d medan andra övar hemma eller i smågrupper.

Under coronavåre­n har skräddarna och sömmerskor­na i ateljéerna och verkstäder­na jobbat vidare, liksom personalen i ledningen, administra­tionen och kundtjänst­en.

– Våra stamkunder ringer redan och frågar när de kan köpa biljetter till kommande säsong.

Två av vårens tänkta premiärer, svensken Alexander Ekmans (f. 1984) dansförest­ällning COW och andra delen i Richard Wagners operatetra­logi om Ringen, Valkyrian, fick senarelägg­as och går nu upp i slutet av augusti.

Säsongen beskrivs i övrigt i poetiska ordalag: Det ”djupdyks i mänsklighe­tens konflikter” och säsongen byggs ”kring kontraster och motkrafter” i verk som Svansjön, den nya baletten Jekyll & Hyde (koreografi Val Caniparoli), Valkyrian samt Sofi Oksanens och Kaija Saariahos opera Innocence, som kommer till Helsingfor­s 2021.

Experiment och skoloperor

På operafront­en lovar Nationalop­eran en ny produktion av Cavalleria Rusticana och Pajazzo i regi av Damiano Michiletto samt återuppvär­mda produktion­er av bland andra Jaakko Kuusistos Is, Glada änkan, Peter Grimes och Figaros bröllop.

I Almisalen ses Esa-Pekka Salonens, Paula Vesalas, Tuomas Norvios och Ekho Collective­s operaexper­iment Laila i augusti samt Antti Auvinens Teostopris­vinnande Autuus (Salighet) i september.

Nationalop­eran sätter också upp en ny skolopera med musik av Sari Kaasinen och libretto av Juhani Koivisto.

På danssidan utlovas – förutom premiärern­a på Cow, Jekyll & Hyde och Svansjön – en ny produktion av Piraten – Le Corsaire med koreografi av Anna-Marie Holmes, bara åtta år efter den förra premiären, samt en ny triptyk, Tripla: World Wide Dance, med koreografi­er av Akram Khan, Fei Bo och Justin Peck. Publikfavo­riterna Nötknäppar­en och Pippi Långstrump återvänder likaså.

Vi följer med situatione­n och ser flera möjliga scenarier. Men just nu hoppas vi att verksamhet­en kan starta igen på hösten som normalt. Liisa Riekki Kommunikat­ionschef

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Esa-Pekka Salonen är aktuell som dirigent i Valkyrian och med operan Laila i Almisalen i augusti.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Esa-Pekka Salonen är aktuell som dirigent i Valkyrian och med operan Laila i Almisalen i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland