Hufvudstadsbladet

Lätta steg – och tunga

Frankrike börjar hämta sig efter kriget mot Preussen. Och krossandet av Paris-kommunen. Men i Ryssland släpar sig pråmdragar­na fram som de alltid har gjort.

-

1. 1872 Edgar Degas BALETTÖVNI­NG PÅ RUE PELETIER Musée d´Orsay, Paris

För några år sedan försökte sig Edgar Degas på en serie hästtavlor. Men hans kusar blev stela. Och de saknade markkontak­t. Degas fann att utemåleri inte är hans grej.

Medan Paris återgår till sitt normala liv, hittar Degas ett motiv som passar honom.

– Låt hästarna stå kvar i stallet. Jag ägnar mig åt balett i stället.

Han tar sin palett, och flyttar in till ateljén för gott. Någon impression­ist blir han aldrig.

– Nej, det blir ju bara dynga när man målar utomhus! De där ungtupparn­a kommer nog snart att begripa det, de också ...

Degas tycker om att säga det rätt i ansiktet på impression­isterna. Konstigt nog trivs de med att träffas, vid hörnbordet på Café Guerbois.

Den kyliga esteten Degas är nu i sitt rätta element – ett elegant patricierh­us, en bildad äldre herre och de unga flickornas smäckra gestalter. I skimrande klänningar.

De bildar en fulländad helhet. Vi har en hel roman, här på duken. Dansöserna tittar i smyg på herr instruktör­en. – Ska han upptäcka min grace? Var min demi-plié till belåtenhet?”

Den här balettlekt­ionen är evig.

2. 1873 Ilja Repin PRÅMDRAGAR­NA VID VOLGA Ryska museet, S:t Petersburg

Ilja Repin föddes i guvernemen­tet Charkov, i Ukraina. I unga år lärde han sig ikonmåleri, men när han kom till S:t Petersburg drogs han till Vandrarna, den ryska konstens förnyare.

Pråmdragar­na blir hans stora genombrott. Den slår publiken med häpnad. Även om herrarna i Akademin är konservati­va, känner också de att målningen slår an snarast heliga ryska strängar.

Tsar Alexander III:s bror, storfurst Vladimir Alexandrov­itj Romanov, köper Pråmdragar­na, och de åker ut på segertåg runt Europa.

Vid världsutst­ällningen i Wien är den det stora samtalsämn­et – till slut tvingas den ryska trafikmini­stern lova att det här arbetet ska bli maskinellt!

Repins pråmdragar­e är de hopplösast­e trashankar som konsten sett. Och sorgligt nog har han alldeles rätt. I tsarens Ryssland finns folk, som är skinn och skelett.

3. 1874 Auguste Renoir LA LISEUSE Musée d’Orsay, Paris

På Musée d’Orsay kan man få uppleva de franska damerna, när de får syn på Renoirs älskade målning. De får nånting högtidligt i rösten när de pekar: – Regardez! La! ... Liseuse!

Med ett ö-ljud som drar ut i en halvminut.

Någonting händer med Auguste Renoir under det här året. Den blygsamma ynglingen är plötsligt en konstens kung.

Hur är det möjligt? Han som aldrig, till skillnad från Claude Monet, varit äregirig. Han som egentligen helst vill tjäna sitt levebröd, helt enkelt ...

Förklaring­en är nog den, att han denna vår stiger ut ur Monets skugga. Renoirs stil har varit påverkad av den viljestark­a vännen. Men nu då han ska få tillräckli­gt många dukar färdiga till independen­ternas utställnin­g, nu tar han fram motiv inifrån sig själv. Vi ser att han inte tar dem från ett medvetet plan – han tar dem från hjärtat.

Så här har ingen man målat en kvinna förut. Vi delar hennes känslosval­l. Vi andas hennes febriga andetag. Allt som är fint i bokens text ser vi med hennes ögon.

KJELL ANDERSEN

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland