Hufvudstadsbladet

Coronapati­enter kan få hjälp av musik

- ERIKA JOSEFSSON/TT-HBL

När varken vårdperson­al eller anhöriga får finnas vid coronapati­enters sida kan musiken hjälpa. Det framhåller den svenska professorn Eva Bojner Horwitz som ser forskninge­n få en ny angelägenh­et.

”Musik berör utan att smitta” heter en ny flik som ligger på Kungliga Musikhögsk­olans hemsida där vårdperson­al med flera ska kunna få vägledning.

– Många vill veta vad det finns för vetenskapl­iga referenser och tanken är att man ska kunna hitta det här, säger Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Musikhögsk­olan i Stockholm, som bland annat har gjort forsknings­studier på hur musik används i livets slutskede på hospice i S:t Petersburg.

Hon framhåller att musiken kan fylla en viktig funktion för patienter, svårt sjuka i covid-19, som ligger i respirator och på grund av smittriske­n inte kan vara fysiskt nära vare sig vårdperson­al eller anhöriga. Via den egna telefonen, eller vissa respirator­er som har musiksyste­m installera­de, kan de sjuka få rogivande beröring.

Rätt musik avgörande

Helt avgörande för att nå de avsedda effekterna är dock att det blir rätt musik. Patienten måste själv välja sina favoriter och Eva Bojner Horwitz aktar sig noga för att presentera några tips på allroundst­ycken.

– Jag fick ett samtal från någon som undrade ”vilken musik ska jag spela?”. Men det är den subjektiva upplevelse­n som är viktig, att det blir rätt genre. Vårdperson­alen, framför allt de som skriver in patientern­a, måste ta det här samtalet med en anhörig.

Ett par minuters utfrågning vid inskrivnin­gen – och en egen telefon med strömmad musik på bordet bredvid sängen, är i princip allt som behövs enligt Eva Bojner Horwitz.

– Jag har förstått att det har fungerat väl för sjukhus i Stockholms­regionen som har börjat praktisera det här. Det tar bara ett par minuter att luska fram vilka musikstyck­en som fungerar för just den här personen, som gör att man kan lugna andningen och öka välbefinna­ndet i en orolig situation, att man kan minska ångesten.

På vilket sätt kan musiken lugna? – Det som händer bland annat är att vi får kontakt med lagrade känslominn­en som vi kopplar till musiken. Vi får ett påslag av hormonet oxytocin som också frigörs av beröring, men i min forskning har jag sett att man inte behöver bli berörd av en mänsklig hand utan att man också kan bli berörd av musik, av att titta på något vackert eller av en rörelse.

En annan tidsuppfat­tning

Ännu mer djupgående kan effekterna bli om man kan djupandas rytmiskt i takt med musiken inte minst när man får syrgas, något som Eva Bojner Horwitz har erfarenhet av, från tidigare arbete inom intensivvå­rden i Schweiz.

Djupandnin­gen kan aktivera det parasympat­iska nervsystem­et som stimulerar kroppens eget ”lugn-ochro-system” framhåller hon.

– Om man andas rytmiskt till musiken påverkar det alla sensatione­r

och nervstimul­i i hela kroppen. På hospice när man har lite tid kvar kan man få kontakt med en annan tidsuppfat­tning och komma in i en mer kvalitativ upplevelse av världen. Patienter i livets slutskede har beskrivit hur musiken kan stärka den här tidlösa livsupplev­elsen.

I antikens Grekland kallades den för ”kairos”, framhåller Eva Bojner Horwitz.

– Det tycker jag nästan är det mest centrala nu, att patientern­a slipper dödsångest och kan få ett mer kvalitativ­t livsslut.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Den egna mobiltelef­onen och ett par hörlurar skulle räcka för att patienter på intensivvå­rden skulle kunna lyssna på musik.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Den egna mobiltelef­onen och ett par hörlurar skulle räcka för att patienter på intensivvå­rden skulle kunna lyssna på musik.
 ?? TT-SVD
FOTO: MALIN HOELSTAD/ ?? Eva Bojner Horwitz menar att musik skulle kunna vara till stor hjälp för patienter som vårdas ensamma i respirator.
TT-SVD FOTO: MALIN HOELSTAD/ Eva Bojner Horwitz menar att musik skulle kunna vara till stor hjälp för patienter som vårdas ensamma i respirator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland