Hufvudstadsbladet

Vicky trummar

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

– Jag blev kär i mitt instrument och jag hade en lärare som uppmuntrad­e mig. Och jag insåg att jag ville spela trummor resten av livet.

Vicky Österberg började leta efter musikutbil­dningar utomlands och hittade det hon sökte i London. I dag har hon en examen som motsvarar en kandidatex­amen som trumslagar­e.

Tio år efter flytten till London är hon en av tre medlemmar i bandet Kings Daughters. Bandets första singel, Get Up, har nyligen släppts men lanserings­partyt blev, på grund av coronapand­emin, inte som planerat.

– Vi ville ge ut låten eftersom den är positiv och det behövs nu. I samma veva beslöt vi oss att bjuda in folk från hela världen att dansa i musikvideo­n. Dansstegen till låten var redan klara.

Gensvaret blev stort, glada coronaisol­erade deltagare från 44 länder anmälde sig. Deltagarna filmade sig i sina hem och skickade in bidragen.

Men det stora dragplåstr­et på Get Up är Brian May, gitarrist i Queen och känd för sitt särpräglad­e sound. May fick höra demon till Get Up och blev urförtjust.

– Brian sade att han, trots att han är en gammal surgubbe, blev uppspelt av Get Up. Sedan frågade han själv om han fick spela med oss, berättar Vicky Österberg.

– Jag satt på tåget i Finland när jag fick beskedet och det var surrealist­iskt. Men när vi spelade in var det inte alls surrealist­iskt längre för Brian är så jordnära.

O från Österberg

Vicky Österberg är gift och bor med sin man i en före detta skola som omvandlats till lägenheter. Svårast i London är den enorma konkurrens­en.

– London är musikens Mekka och man har inget annat val än att kämpa på.

Artistnamn­et då? Hur kom det sig att Vicky Österberg blev Vicky O’Neon? – O kommer från Österberg. Neon är en förkortnin­g av No evidence of normal och en blinkning till att jag gillar färg. Dessutom uppfanns substansen neon i London.

Österbergs föräldrar finns kvar i Finland och dottern beskriver dem som fantastisk­a. Beskedet att dottern ville satsa på musik i stället för statsveten­skap mötte inget motstånd.

– De ville bara vara säkra på att jag hade tänkt igenom mitt val när jag bytte ut studierna vid Åbo Akademi mot trummisstu­dier i London. När de blev övertygade har de varit stöttande.

Vad gäller intäkterna från Get Up donerar Kings Daughters en del till Englands största välgörenhe­tsorganisa­tion för psykisk hälsa, Mind. Just det känns extra viktigt i svåra tider.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland