Hufvudstadsbladet

Vinho verde – den perfekta övergången från rött till rosé

-

När rosésäsong­en inte riktigt kört i gång ännu börjar åtminstone jag längta efter vinho verde. På så vis får också jag min beskärda och efterlängt­ade del av Portugal, upphällt i ett glas.

Vinho verde betyder grönt vin, men det syftar främst på dess ungdomligh­et och fräschör, inte på dess färg. Faktum är att det finns både röda viner och rosé som går under samma benämning, även om de kan vara svåra att hitta utanför Portugals gränser.

Namnet antyder alltså att vinet ska drickas ungt, när det fortfarand­e är friskt, livligt och fullt av energi. Med sin lätta, läskande spritsighe­t som kittlar på tungan är det i en helt egen stilkatego­ri, och passar dessutom bra in i trenden med så kallade light-vin, eftersom de helt naturligt har en lite lägre alkoholhal­t än de flesta andra viner.

Druvorna som används då man gör Vinho verde är typiska vita portugisis­ka druvor som till exempel Alvarinho, Vinhão, Loureiro, Trajadura, Arinto och Aveleda, eller en blandning av dessa.

946107 Casal Garcia Rosé, Portugal

■ Ett fräscht, fruktigt vin med lätt sprits och aromer av frusna jordgubbar, hallon, vinbär och röd grapefrukt. De mineraliga tonerna ger vinet ett härligt friskt avslut. Utmärkt som aperitif med lite plockmat, till matiga sallader, pajer, pizza och kyckling. De modigaste kan även testa med en skopa jordgubbsg­lass!

Pris: 8,99

539787 Portal da Calcada Reserva Vinho Verde 2018, Portugal

■ Detta vin görs av en familjeägd vingård som heter Quinta da Calçada och ligger i Amarantes historiska stadskärna cirka 40 minuter från Porto. Deras företagsfi­losofi är att värna om en naturlig produktion med traditione­lla metoder för framställn­ing av vin, där man oftast ingriper så lite som möjligt och låter naturen sköta sitt.

Inbjudande aromer av persika, citrus, melon och en svag örtighet som övergår i en lång, fräsch finish. Perfekt som sällskapsd­ryck i vårsolen, men kan också hantera de flesta sallader, och fisk- och skaldjursr­ätter.

Pris: 9,98

599327 Muros Antigos 2018, Portugal

■ Anselmo Mendes har sina vingårdar i Monção och Melgaço, nära den spanska gränsen vid floden Minho. Här görs många av de bästa vinerna i Vinho Verde, och vinerna härifrån är ofta lite fylligare, lite intensivar­e i stilen och alkoholen ofta en aning högre än i övriga Vinho Verde.

Mendes är också känd som en av de mer framträdan­de producente­rna i regionen, och odlar främst Alvarinho men även en del andra druvor.

Denna Muros Antigos består av en blandning av Avesso, Loureiro och Alvarinho. Smaken är somrigt frisk och ganska lätt, med en trevlig prägel av syrliga råa päron, grapefrukt och lime – och smakar underbart med en tallrik grillade räkor med aioli.

Pris: 12,40

Portugal må kännas långt bort för tillfället, liksom alla andra härliga resmål utanför vårt land. Men när solen börjar värma också här hos oss känns de mustiga röda vinerna onödigt tunga. Vi är redo för någonting lättare, som ”gröna viner”.

LINDA FORSSELL

Vinexpert

 ??  ?? Nu är det dags att byta ut de mustiga röda vintervine­rna mot
■ lättare varianter. Kanske ett portugisis­kt Vinho Verde, ett ung och fräscht så kallat grönt vin, där namnet inte syftar på färgen?
FOTO: MOSTPHOTOS
Nu är det dags att byta ut de mustiga röda vintervine­rna mot ■ lättare varianter. Kanske ett portugisis­kt Vinho Verde, ett ung och fräscht så kallat grönt vin, där namnet inte syftar på färgen? FOTO: MOSTPHOTOS
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland