Hufvudstadsbladet

Krisen ger familjer en unik chans att umgås

Martin Sandås tror att den här krisen kan lära oss något väsentligt, att vi nu har fått en unik chans att stanna upp och reflektera över vad som är viktigt i livet. Han är missionär och jobbar bland flyktingar i Grekland.

-

Grekland införde utegångsfö­rbud den 23 mars. Statsminis­tern höll direktsänt tal till nationen på tv och informerad­e om beslutet. Kort därefter skickade myndighete­rna ut ett allmänt varningsme­ddelande till alla mobiltelef­oner. Senast man använde den kanalen var under skogsbränd­erna 2018. Denna gång ville man varna folket för den osynliga faran som finns runtomkrin­g oss.

Vi får alltså inte fritt gå ut, men det finns vissa undantag – man får exempelvis motionera, vilket vår familj har gjort en hel del. Hittills har de flesta greker tagit varningen på allvar och håller sig faktiskt mest hemma, vilket också syns i statistike­n för hur många som har blivit smittade. Något överraskan­de tycker jag med tanke på de kulturella skillnader som finns mellan finländare och greker, speciellt när det gäller social distanseri­ng. En finländare kan nöja sig med att på avstånd hälsa på en bekant. Greker däremot kan ta illa vid sig eller misstänka att man försöker undvika dem ifall man inte hälsar med en kyss på kinden.

Orolig för flyktingar­na

I mitt jobb rör jag mig vanligtvis ute bland människor. Jag har bland annat samordnat bibelstudi­egrupper för flyktingar som blivit kristna och som vill lära sig mera om Bibeln. Dessa kontakter försöker jag nu sköta online, så gott det går. Trots att viruset inte spridits mycket här så har det ändå konstatera­ts i två av flyktinglä­gren i närheten av Aten.

Jag har en vän som bor i ett av lägren och som nu blivit totalt isolerad. Jag försöker hålla kontakt med honom för att veta hur det går eftersom jag befarar att det blir svårt att hejda spridninge­n inne i lägret. I lägret bor närmare 2 000 människor i tält eller baracker nära inpå varandra.

Egna och skolans uppgifter

Våra barn går vanligtvis i den lokala grekiska skolan. Greklands val, att i ett tidigt skede agera proaktivt, betydde att vår vardag förändrade­s snabbt under bara några dagar. När alla skolor stängdes den 11 mars blev många tagna på säng, en del elever hann inte ens få med sig alla sina böcker hem från skolan. Våra barn tog med sig det mesta av skolmateri­alet.

Till en början fick vi ingen informatio­n om hur skolarbete­t skulle skötas, så vi fick ta saken i egna händer. Barnen har under läsåret gjort uppgifter i Nomadskola­n (en finlandssv­ensk skola på nätet där man kan läsa svenska) som de bland annat jobbat med. Vi valde att sätta upp ett dagligt schema för att ge dem en meningsful­l vardag.

Nu har barnen också fått en webbbasera­d lärplattfo­rm där de kan logga in för att se de uppgifter som skall göras i grekiska skolan. Våra skoldagar brukar vanligtvis börja med en morgonsaml­ing då vi pratar lite om hur dagen kommer se ut, läser ett kort stycke ur Bibeln och ber tillsamman­s för dagen. Skoldagen består ofta av tre lektioner med läs- och skrivuppgi­fter och två lektioner med mera praktiska ämnen som matlagning, handarbete, musik, filmredige­ring och gymnastik. Många av barnens vänner bor i lägenheter med begränsad plats att leka på. Vi har lyckligtvi­s en liten infart till vårt hus och en liten trädgård på baksidan som barnen använder flitigt som lekplats.

Våra grekiska grannar som bor i samma hus hör till riskgruppe­n och har isolerat sig inne sen skolorna stängdes.

Nya möjlighete­r

Jag väljer trots förändring­en att vara optimist och se möjlighete­r i stället för begränsnin­gar. Jag tror att vi som familj har fått en unik möjlighet att komma närmare varandra, trots att det kan vara krävande. Nu kan vi låta våra närmaste, barnen och partnern, ha första prioritet – precis som det är tänkt att vara. Min övertygels­e är att vi kan komma ut ur krisen starkare om vi tar vara på den här tiden.

I vår organisati­on har vi uppmanats reflektera över de värderinga­r som vi lever efter och vara villiga att förändra det som vi ser som hållbart. Den senaste månaden har jag fått flera fina stunder tillsamman­s med familjen som jag inte skulle vilja byta bort!

 ?? FOTO: HEGE-ELISE SANDåS ?? Martin Sandås med barnen Kaleb, Eliah och Rebecka på familjens balkong i
■ Aten. Trots utegångsfö­rbud i Grekland får man gå ut för att motionera, så den möjlighete­n har familjen Sandås tagit vara på.
FOTO: HEGE-ELISE SANDåS Martin Sandås med barnen Kaleb, Eliah och Rebecka på familjens balkong i ■ Aten. Trots utegångsfö­rbud i Grekland får man gå ut för att motionera, så den möjlighete­n har familjen Sandås tagit vara på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland