Hufvudstadsbladet

Ta tillvara nässlorna

Vappenfira­ndet kommer inte att vara sig likt i år, liksom inget annat heller den här exceptione­lla våren. Men vi kan fortfarand­e äta munkar och dricka mjöd hemma. Här kommer ett par goda recept.

-

På valborgsmä­ssoafton går vi varken till Salutorget i Helsingfor­s för att se när Havis Amanda får sin studentmös­sa eller till Vårdberget i Åbo för att höra studentern­a sjunga in våren. I stället stannar vi hemma, tar emot våren med familjen eller vännerna via ett videomöte och höjer en skål – kanske i hemgjort mjöd?

Äldre generation­er har säkert som tradition att tillverka mjöd själva, kanske i en stor tiolitersh­ink som i mitt barndomshe­m, medan många yngre vappenfira­re nöjer sig med industriel­lt framställt mjöd köpt i butiken. Nu kan vi åtminstone inte skylla på tidsbrist, det är en dryg vecka till 1 maj och ingen är på väg någonstans. Det är alltså dags att tillverka en sats hemlagat mjöd. Det tar nämligen ungefär en vecka.

Ingrediens­erna är inte invecklade, man behöver bara vatten, socker och russin, som säkert finns i de flesta hushåll, samt farinsocke­r, jäst och citron som kanske bör skrivas upp på inköpslist­an (en sådan har vi ju alla nu under arbete, då butiksbesö­ken sker mera sällan). Dyrt blir det inte, med det här receptet på fyra liter landar literprise­t på under 1,50 euro och gör man dubbel sats halveras literprise­t.

Söta och salta munkar

Till mjödet äter vi förstås munkar. Det klassiska är söta och flottiga sockermunk­ar, men det finns också hälsosamma­re alternativ, som spenatmunk­ar. Till valborg får man förstås lyxa till det lite och äta delikatess­er som inte står på menyn till vardags, så vi kokar både och – söta och salta munkar.

Det är inte så farligt att koka munkar hemma som många tror, bara man följer vissa säkerhetsr­egler. Säkrast är det att använda en fritös, för där håller oljan en stadig temperatur. Men med hjälp av en termometer kan man själv hålla ett öga på värmen i en kastrull, den rätta temperatur­en för munkar är 180 grader. Placera ett lagom stort lock på armlängds avstånd från spisen, så att du når det lätt om oljan överhettas. Kväv alltid brinnande olja, använd aldrig vatten!

Sätt inte för många munkar samtidigt i oljan för då sjunker temperatur­en och degen drar i sig onödigt mycket fett.

Man kan återanvänd­a oljan ett par gånger, sila då bort gamla degrester innan du häller den svala oljan tillbaka i en tom flaska. När det är dags att slänga bort oljan gör man det i blandavfal­let, sätt hela flaskan med kall olja i sopkärlet. Häll aldrig olja i avloppet, det täpper till röret.

 ??  ??
 ??  ?? Hemlagat mjöd är en tradition i många finländska hem. Det bör tillredas
■ minst fyra dagar före valborgsmä­ssoafton för att hinna bli klart, gärna en vecka före.
Hemlagat mjöd är en tradition i många finländska hem. Det bör tillredas ■ minst fyra dagar före valborgsmä­ssoafton för att hinna bli klart, gärna en vecka före.
 ?? FOTO: PRESSBILD
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Sockermunk­ar smakar som bäst
■ när de är nykokta och ännu lite ljumma.
FOTO: PRESSBILD FOTO: MOSTPHOTOS Sockermunk­ar smakar som bäst ■ när de är nykokta och ännu lite ljumma.
 ?? FOTO: APETIT/PRESSBILD ?? Munkarna behöver inte vara sockerbomb­er,
■ man kan också baka salta munkar, som dessa med spenat och örter.
FOTO: APETIT/PRESSBILD Munkarna behöver inte vara sockerbomb­er, ■ man kan också baka salta munkar, som dessa med spenat och örter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland