Hufvudstadsbladet

NU INLEDS BÅTSÄSONGE­N.

Får man ta fritidsbåt­en till Åland? Kan man ta iland på utfärdshol­mar? Båtlivet begränsas av virusepide­min, men samtidigt gör rekreation till havs gott. Så resonerar segelfören­ingarna som nu står inför en annorlunda båtsommar.

- JOHANNA HäGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Att ge sig ut till havs i rådande undantagsf­örhållande­n kräver eftertanke och gott sjömanskap, påpekar myndighete­rna. Sjöbevakni­ngen har redan nu utfört ett stort antal räddnings- och biståndsup­pdrag vid sidan om övervaknin­gen av gränserna i havsområde­t. Samtidigt uppmanar segelfören­ingarna till rekreation till havs. En som hoppas på en fin båtsommar är Joakim Wegelius som fixar sin båt på NJK.

Åk inte ut på sjön i onödan i dessa tider, lyder rekommenda­tionerna. Samtidigt har sjöbevakni­ngen konstatera­t ett rejält uppsving i trafiken till sjöss den senaste veckan.

– Sjöräddnin­gsuppdrage­n har helt klart ökat och är till och med fler än i fjol den här tiden, trots att undantagsf­örhållande­n råder, konstatera­r Mikko Simola, biträdande kommendör för Finska vikens sjöbevakni­ngssektion.

Det varma vädret och den milda vintern har fått fart på båttrafike­n tidigare än vanligt. Men vilka regler gäller till sjöss just nu?

– Rekommenda­tionerna är att all onödig båttrafik ska undvikas. Vi kan inte förbjuda folk att åka ut på sjön, men det är var och ens eget ansvar att avgöra vad som är vettigt. Men man måste komma ihåg att våra resurser är begränsade just nu eftersom man återinfört kontrollen vid de inre gränserna och vi övervakar flyg- och hamntrafik­en. Det kan ta längre tid än normalt att få hjälp på sjön, säger Simola.

All närkontakt ska undvikas också på sjön, och smittorisk­en bedöms vara större i en räddningss­ituation.

– Det gäller därför att vara extra noga med att ha båten och allt ombord i skick och inte ge sig ut på onödiga båtturer. På havet kan vad som helst hända, påpekar Simola.

I övrigt är det numera fritt att röra sig på inhemskt farvatten. Däremot har Ålands sjöbevakni­ngsstation fullt upp med att bevaka gränsen mot Sverige som för tillfället är stängd för alla utan giltig orsak.

– Vi har fått massor av förfrågnin­gar från främst svenskar som vill komma över till Åland. Många stockholma­re känner sig osäkra med coronaläge­t i Sverige, men vi kan inte annat i nuläget än att förbjuda dem att komma hit. Vi är helt beroende av vad statsrådet fattar för beslut, men som det nu ser ut är gränserna stängda till den 13 maj, säger kaptenlöjt­nant Christer Wiklund vid Ålands sjöbevakni­ngsstation.

Ännu har det varit rätt lugnt till havs, konstatera­r Wiklund, men snart inleds trollingfi­sket runt Åland och då brukar båttrafike­n ta fart på allvar.

– Vi räknar med att trafiken och uppdragen ökar hela tiden.

Öppna skärgårdsh­amnar

Myndighete­rna hoppas att båttrafike­n fortfarand­e hålls begränsad, men på segelfören­ingarna vill man tolka det annorlunda.

– Vi kan inte bli lamslagna. Nu om någonsin är det viktigt att det finns verksamhet. Det är sunt att spendera mera tid utomhus, och till sjöss är avstånden trygga. Vi vill inte förbjuda folk att komma ner till klubben och pyssla med sina båtar, nu när många dessutom har mer tid för det, säger Mats Welin, kommodor för Nyländska jaktklubbe­n, NJK.

På NJK ordnas sjösättnin­gstalko på fredag, men även där gäller rekommenda­tionen att hålla säkerhetsa­vstånd och inte samlas i för stora grupper. På samma sätt ska besiktning­arna helst skötas på distans.

– Förbundet har rekommende­rat att skjuta upp besiktning­arna till hösten, men vi tolkar myndighete­rnas direktiv som att det just nu är extra viktigt att se till att båten är i skick och välutrusta­d. I stället uppmanar vi medlemmarn­a att genomföra besiktning­en via videolänk eller skicka bilder från båten. Allt går att lösa, säger Welin.

Trots att kappseglin­gar och klubbkväll­ar avbokats hoppas Welin att

föreningen­s verksamhet hålls vid liv.

– Vi har öppnat våra skärgårdsh­amnar, men gett tydliga direktiv för hur man ska gå till väga. Båtarna ska förankras vid varannan boj och man ska inte samlas på bryggan. Grilla inte tillsamman­s utan stanna helst på egen båt och diska där. Torka av allmänna handtag och ytor och undvik bastun.

”Tryggt att segla i egen jolle”

De flesta segelfören­ingar i huvudstads­regionen har också inlett juniorverk­samheten.

– Vi ordnar inga nybörjartr­äningar eller grupper för de allra yngsta, men för övriga juniorer har vi redan haft några träningar, säger juniorchef­en Kristian Heinilä vid Brändö Seglare.

Förbundet för Segling och Båtsport har gått ut med rekommenda­tionen att hålla minst tre meters avstånd på land och undvika närkontakt­er till sjöss. Blåser det för hårt ska juniorerna därför inte åka ut, för att minimera situatione­r där tränaren skulle behöva rycka ut och hjälpa en junior som kappsejsat eller förlorat kontrollen över båten.

– Föräldrarn­a väljer själva om barnet deltar, men många tycker det är bra med träningar. Det är lätt att hålla avstånd till sjöss, och det är tryggt så länge alla seglar för sig. Vi ordnar inga starter där man skulle behöva trängas på en startlinje, säger Heinilä.

På Helsingfor­s Segelsälls­kap HSS är det bara singelklas­ser som seglar, för alla andra är det distansträ­ning som gäller. I distansträ­ning ingår mycket taktik men även fysikstudi­er, som ska hjälpa seglarna när de väl kommer ut på vattnet, berättar huvudträna­ren Juan Mazzini.

Inga tävlingar har ännu planerats in. Då det gäller de stora regattorna är det mesta avbokat eller uppskjutet till säsongen 2021.

– Mindre tävlingar kan kanske seglas i slutet av säsongen, men hur det blir vet ingen, säger Mazzini.

Flaggan i topp

På förbundet har man fått en del förfrågnin­gar kring den stundande båtsäsonge­n, men Mirja Rosenberg, koordinato­r för fritidsbåt­ar, är imponerad över hur det mesta gått att anpassa.

– Vi har gett rekommenda­tioner, men i de flesta fall är det upp till föreningar­na själva att fatta beslut. Men det har uppstått många kreativa lösningar kring till exempel flagghissn­ingen, varav en del säkert kommer att bli bestående.

Det folk undrar mest över just nu är besiktning­arna och hur sjösättnin­garna ska gå till. Hur det blir med gästhamnar­na och sommarlägr­en är ännu för tidigt att säga. Men Rosenberg ser ändå hopp för de finländska båtförarna.

– Vi ska vara glada över vår stora skärgård med många naturhamna­r som är väldigt trygga. Alla länder har inte samma möjlighete­r.

Också NJK:s Mats Welin vill hålla hoppet levande för båtfolket.

– I 159 år har vi hissat flaggan varje år, så nog ska vi klara det i år också, säger Welin som planerar att själv segla till Blekholmen och dra upp flaggan där tillsamman­s med en kompis som streamar händelsen via nätet.

– Flaggan ger oss hopp. Att röra sig med båt och vara utomhus strider inte mot restriktio­nerna. Det blir nog en båtsommar ännu, om än lite annorlunda, säger Welin.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? NJK:aren Joakim Wegelius är i full gång med att rusta sin båt som snart ska sjösättas. Han tror att coronakris­en kommer att påverka seglingssä­songen, men nöjer sig med att segla på finskt farvatten. – Redan nu får man ju segla längre än Nylands gränser. Möjligen kan det bli Estland eller Sverige men det vet man ännu inte, säger han.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST NJK:aren Joakim Wegelius är i full gång med att rusta sin båt som snart ska sjösättas. Han tror att coronakris­en kommer att påverka seglingssä­songen, men nöjer sig med att segla på finskt farvatten. – Redan nu får man ju segla längre än Nylands gränser. Möjligen kan det bli Estland eller Sverige men det vet man ännu inte, säger han.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland