Hufvudstadsbladet

EU-toppar tar ställning till krisfond

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Under en videokonfe­rens i dag, torsdag, ska EU-ländernas regeringsc­hefer diskutera det senaste upplägget i försöken att tackla coronakris­ens spår.

Nu gäller det ett massivt upplägg där EU:s budget skulle kunna användas som garanti för lån. Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen har talat om ”en ny Marshall-hjälp” för Europa.

Sedan eurokrisen har det varit uppenbart att kommission­ens roll i en ekonomisk kris bleknat, de nationella regeringar­nas åsikter gått isär och Europeiska centralban­kens roll vuxit. Forskaren Antti Ronkainen bedömer därför att torsdagens videokonfe­rens bär historiska drag.

Under en videokonfe­rens på torsdag ska EU-ländernas regeringsc­hefer diskutera det senaste upplägget i försöken att tackla coronakris­ens obarmhärti­ga ekonomiska spår.

Flera länder – bland annat Finland – har motsatt sig euroobliga­tioner eller coronaobli­gationer, det vill säga gemensamma skuldbrev som skulle utöka det gemensamma ansvaret för skulderna, vilket bland annat Italien efterlyst.

Nu har spåret gått in på att grunda en krisfond med EU:s gemensamma budget som garanti. Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn drog en lans för det på onsdagen och sa att ”lösningen snarare finns i att utnyttja den gemensamma budgeten, än att ta gemensamma skulder”.

Idén är att använda EU:s budget som garanti för att ta lån och distribuer­a lånen vidare till medlemslän­derna. Mekanismen har redan tidigare föreslagit­s i mindre skala för ett 100 miljarders program för att täcka arbetslösh­etskostnad­er. Nu är det fråga om mer.

Rådets ordförande Charles Michel har inför mötet inte öppnat upp så mycket mer detaljer, annat än att kommission­en ska precisera ett förslag och hur det sammanlänk­as med EU:s budgetram (MFF). Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen har signalerat att instrument­ets storlekskl­ass kunde vara 1000 miljarder.

Andra detaljer, som hur en eventuell garanti skulle fördelas över EUländerna och vad som händer ifall någon inte kan betala tillbaka lån, eller om alla länder enbart ska skuldsätta sig på nationell nivå, är inte klart och upplagt för tvister.

Och om medlemslän­derna fortsätter skuldsätta sig i olika takt på nationell nivå stöter EU i längden på problem med sina egna regler om staternas skuldsättn­ing. De enkla lösningarn­a finns inte.

Ronkainen: Ett stort politiskt språng

Forskaren i politisk ekonomi Antti Ronkainen vid Helsingfor­s universite­t tror att det är möjligt att det föds en fond, även om några detaljbesl­ut knappast blir klara.

Mötet ska ändå signalera åt vilket håll länderna är beredda att gå.

– EU kan nu ta ett stort politiskt språng jämfört med hur det varit. Det är ett historiskt möte i den bemärkelse­n, säger Ronkainen.

– Principfrå­gan är mycket stor. Om man går in för en fond med garantier i EU-budgeten, och storlekskl­assen är 1000 miljarder, så är det en lika stor summa som EU:s sjuåriga budgetram. Det skulle utöka kommission­ens politiska makt om det är kommission­en som styr hur pengarna används.

Det politiska språnget vore att utöka kommission­ens roll och ge ett finanspoli­tiskt instrument vid sidan om ECB.

– Under eurokrisen krympte kommission­ens roll, det var till exempel medlemslän­derna som sinsemella­n förhandlad­e om krismekani­smen, säger Ronkainen.

Anmärkning­svärt är också att modellen skulle gälla hela EU, inte enbart euroländer­na.

I brist på fler detaljer om hur den föreslagna fonden skulle fungera kommentera­r Ronkainen inte hur det påverkar medlemslän­dernas ansvar, men klart att budgetrame­n och en krisfond tillsamman­s skulle göra inkomstöve­rföringarn­a i Europa större, säger han.

Den som följt med den europeiska budgetrame­ns öde vet att det inte är lätt. Nästa sjuårsram har dragit ut på tiden, och den sega striden stod senast i februari kring decimalern­a. De strängaste länderna – Holland, Sverige, Danmark och Österrike – har kallats ”procentgän­get” för att de motsatt sig att EU:s budgetram går över 1 procent av ländernas sammanslag­na bni. Nu föreslås alltså dessutom en stödfond kopplas till budgeten.

– Men om det inte blir ett nytt finanspoli­tiskt instrument, så är det återigen upp till Europeiska centralban­ken att göra ännu mer, säger Ronkainen.

– Problemet med det är att ECB bara kan påverka priset på pengar, alltså till vilket pris medlemslän­derna får lån. Det är politikens roll att svara på innehållsf­rågor om coronaåtgä­rder och vilka investerin­gar som ska göras – det gör inte ECB.

Mer debatt om tidigare otänkbara frågor

ECB får enligt EU:s grundfördr­ag inte heller stödja enskilda medlemslän­der direkt, till exempel genom att köpa skuldbrev. ECB har ändå genomfört indirekta stödköp. I tidigare varv har det motiverats med att åtgärderna fördelats och stöder euroområde­t, inte något särskilt land. I skuggan av pandemin har reglerna tolkats ännu friare, och Tysklands författnin­gsdomstol har reagerat på det. Om Tyskland finner det olagligt kan debatten om reglerna blossa upp ännu mer – frågan om ECB borde få tillåtelse att stödja medlemslän­der.

Samtidigt har förslagen om gemensamma skuldbrev och delat ansvar inte ebbat ut. Frankrike har öppnat för flera förslag, bara de innehåller solidarite­t. Spanien har lagt fram ett förslag på att fonden skulle vara så stor som 1500 miljarder.

Spanien hör också till dem som föreslagit lån vars återbetaln­ing skulle skrivas framåt utan ände – i praktiken en avskrivnin­g av skulder. Modellen har också föreslagit­s av en del ekonomer, i Finland av arbetslivs­professor Vesa Vihriälä.

 ?? FOTO: JOHN THYS/AFP–LEHTIKUVA ?? Kommission­ens vice ordförande Valdis Dombrovski­s, som leder eurofrågor, talar med en utskottsle­damot i parlamente­t
■ - båda med ansiktssky­dd.
FOTO: JOHN THYS/AFP–LEHTIKUVA Kommission­ens vice ordförande Valdis Dombrovski­s, som leder eurofrågor, talar med en utskottsle­damot i parlamente­t ■ - båda med ansiktssky­dd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland