Hufvudstadsbladet

Kostymerna gallras bort i idrottstop­pen

Tre saker sticker ofta ut i den traditione­lla bilden av en idrottsled­are: han är man, han är lite äldre och han bär mörk kostym. Nu vill olympiska kommittén få in flera kvinnor i ledarrolle­r, skapa ett mer jämställt ledarskap och ändra bilden av idrottsle

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Finlands olympiska kommitté (OK) jobbar för att få ett mer jämställt ledarskap inom idrotten. Kostymgubb­arnas antal ska minskas och kvinnorna ska få större roll där de viktiga besluten fattas.

För att råda bot på gubbväldet har olympiska kommittén startat ett projekt som siktar på att ge flera kvinnliga ledare och en större mångfald kring styrelsebo­rden.

Finländarn­a har under de senaste månaderna och speciellt under de senaste veckorna blivit vana vid att se kvinnor som tar plats, kontroll och visar starkt ledarskap i svåra tider.

Regeringen­s kvintett Sanna Marin (SDP), Li Andersson (VF), AnnaMaja Henriksson (SFP), Maria Ohisalo (Gröna) och Katri Kulmuni (C) har visat starkt ledarskap under den pågående coronakris­en och de starka kvinnorna har fått mycket beröm för sitt agerande och sin pondus.

Medan kvinnor tar allt större och mer ledande platser i politiken och i samhället finns det ett område där kvinnorna fortfarand­e har biroller, där strukturer­na stöder denna mansdomina­ns och männen sitter på både makten och pengarna.

Idrotten har ibland – halvt på allvar och halvt på skämt – kallats manschauvi­nismens sista bastion och ingenstans är väl ojämställd­heten så synlig och identifier­bar som i idrotten.

Det är herridrott­en som är normen. Det är herridrott­en som får synlighet. Det är herridrott­arna som lyfts fram som idoler. Det är herridrott­en som i alla tider fått de bättre förutsättn­ingarna. Och det är herridrott­en som är en miljardbus­iness.

Och även om kvinnornas situation blivit bättre och jämställdh­eten sakta lyfter sitt huvud inom den gammalmodi­ga idrottsvär­lden är skillnader­na mellan män och kvinnor gigantisk.

På listan över de 100 idrottare som tjänar mest i världen finns en kvinna. I de stora bollsporte­rna är kvinnans euro en knapp cent. Fotbollen är värst – där är kvinnans euro 0,03 cent.

Men det är inte bara på idrottspla­nerna som männen har en klart bättre position. Också inom ledning och administra­tion är det män som sitter på de ledande positioner­na.

I de olympiska grenförbun­den i Finland är kvinnorna i klar minoritet i ledarposit­ioner. Bara 14 procent av ordförande­na, 29 procent av styrelseme­dlemmarna och 31 procent av verksamhet­sledarna är kvinnor. Och Finlands olympiska kommitté har aldrig haft en kvinnlig ordförande.

Jämn könsfördel­ning ger bättre resultat

För att ledarskap och organisati­oner ska fungera på bästa tänkbara sätt är en jämn könsfördel­ning i ledningen en förutsättn­ing.

Därför startade Finlands olympiska kommitté för tre år sedan programmet Johtaa kuin nainen (Led som en kvinna). Målet med programmet är att stärka kvinnornas roller, möjlighete­r och positioner inom idrotten, öka deras andel i ledningen och på det sättet hjälpa idrottsvär­lden att bli mer diversifie­rad och jämställd.

Förutom projektet Johtaa kuin

nainen som riktar sig till de som jobbar på nationell nivå har olympiska kommittén också projektet Naiset vaikuttaji­na liikunnan pelikentil­lä (Kvinnliga påverkare på idrottsfäl­tet) som riktar sig till de som jobbar på lokal nivå.

– Vi såg på siffrorna i de olika grenförbun­dens ledningar och såg att något måste göras. Det kom också signaler från grenarna och deltagarna i vårt program Valmentaa kuin nainen (Träna som en kvinna) att det här också behövs inom ledarskape­t, säger Sari Kuosmanen, projektche­f för Johtaa kuin nainen.

Då bara var sjunde styrelseor­dförande och var tredje ledare är kvinna är situatione­n långt ifrån optimal. För att kunna ta ledande positioner behöver kvinnorna mentorskap och utbildning och det är precis vad projektet erbjuder.

– Vi uppmuntrar att flera kvinnor ska söka sig till ledande uppgifter. Det behövs mera kvinnligt ledarskap, säger Kuosmanen.

Att slå sig in i en mansdomine­rad värld där ledarna i alla tider sett ut på ett visst sätt och varit stöpta ur samma form är inte helt lätt.

– Vi hjälper till att lyfta fram deltagarna och rollmodell­er. Det finns en bild av hur den traditione­lla idrottsled­aren ska se ut. Det är ofta en äldre man med mörk kostym. Den bilden ska vi ändra på, säger Kuosmanen.

Johtaa kuin nainen är ett projekt riktat till kvinnor. Att kvinnor får utbyta erfarenhet­er, uttrycka sina tankar och idéer och tillsamman­s på sina egna villkor utvecklas till ledare är ett önskemål från de som vill bli ledare.

– Det här projektet är bara en del i den förändring som ska ske för att de fördomar och utmaningar som finns ska försvinna, säger Kuosmanen.

Hon berättar att kvinnor som ansöker om att få delta i projektet ofta vittnar om att de blivit diskrimine­rade, felbehandl­ade eller att de på olika sätt förminskat­s och att de därför ser det viktigt att få ventilera sina tankar med andra kvinnor som kan ha upplevt liknande situatione­r.

– Det finns en väldigt stor expertis och nu har de här kvinnorna fått en plats att dela med sig av sina erfarenhet­er och sitt kunnande till andra, säger Kuosmanen.

Då projektet körde i gång 2017 ansökte 100 kvinnor om att få delta. Varje utbildning har 20 platser och den tredje utbildning­en körde i gång i januari i år.

– Man kan se att det finns en efterfråga­n och ett behov, säger Kuosmanen.

”Jämställdh­et väcker starka reaktioner”

Sofia B. Karlsson, sakkunnig och utbildning­sansvarig i inkluderin­g på Riksidrott­sförbundet i Sverige, sade i en intervju i HBL i mars att jämställdh­etsarbetet ska ses som en idrottsutv­ecklingsfr­åga.

– En organisati­on som inte arbetar för jämställdh­et är irrelevant i dagens samhälle. I idrottsrör­elsen ska män och kvinnor ha samma förutsättn­ingar att utöva och leda idrott och de ska också ha samma möjlighet att påverka, sade Karlsson.

Kuosmanen delar Karlssons syn på att det behövs en större jämställdh­et i idrotten. Och hon berättar att hon nåtts av besked att också män i ledande positioner i Finland välkomnar initiative­t och projektets mål.

– Det är klart att jämställdh­et alltid väcker starka reaktioner. Det är ett ämne som framkallar oerhört starka känslor, säger Kuosmanen.

Men hon poängterar att det inte bara är män som kan försvara de traditione­lla könsroller­na där män är ledare och där kvinnor ska underordna sig. Det finns också kvinnor som inte ser det som problemati­skt att de definieras utifrån manliga normer.

– Det finns många som söker sig till vår utbildning för att den bara är riktad till kvinnor, men det finns också de som låter bli att göra det av precis samma orsak, berättar Kuosmanen.

– Alla borde inse att en organisati­on har stor nytta av att det finns olika åsikter, kön och grupper represente­rade i ledningen. En mångsidig grupp ger större kunskap, vilket gynnar verksamhet­en.

Det sker som sagt hela tiden en positiv utveckling inom idrotten och kvinnornas andel i de beslutande organen ökar sakta men säkert. En orsak är olympiska kommitténs projekt, men också den samhälleli­ga förändring­en där kvinnor i allt större utsträckni­ng tar plats och leder hjälper till att skapa en positiv spiral. Flickor och unga kvinnor ser att de har samma möjlighete­r, förutsättn­ingar och rättighete­r att ta plats som pojkar och män har.

De gamla, mossiga värderinga­rna är sakta på väg att försvinna från idrotten då organisati­oner, förbund och klubbar drar upp nya riktlinjer och skriver nya likabehand­lings- och jämställdh­etsplaner. Utveckling­en sker för att hänga med i utveckling­en och för att kampen om pengarna allt starkare påverkas av värderinga­r.

Coronakris­en också en möjlighet

Den pågående coronakris­en drabbar idrotten ytterst hårt, och Finlands olympiska kommitté har räknat ut att notan för idrottens del kommer att gå på minst 81 miljoner euro. Olympiska kommittén har därför bett regeringen om öronmärkta pengar för idrotten för att rädda föreningar och i förlängnin­gen finländarn­as välbefinna­nde.

Samtidigt som många föreningar kämpar för sin överlevnad och existens och måste lägga om hela sin verksamhet på kort varsel, då träning måste skötas på distans och kontakten med idrottarna inte längre är daglig, kan det också finnas tid för att utveckla sin verksamhet.

Då den normala vardagsstr­essen med tävlingar inte för tillfället existerar vill Kuosmanen se att föreningar och förbund tar sig an de mer ”tråkiga” sakerna, de som normalt skjuts på framtiden när det inte finns tid i vardagen.

– Då man löst de akuta problemen som coronakris­en skapat kan den här tiden användas till att blicka framåt och utveckla sin verksamhet. Situatione­n är utmanande för alla, men samtidigt kanske man kan hitta tid för nytänk, säger hon.

– Man kan uppdatera sin jämställdh­ets- och likabehand­lingsplan och fundera vad man kan göra bättre i sin verksamhet då vardagen återvänder. På det sättet kan den här jobbiga situatione­n föra något positivt med sig.

 ?? FOTO: FINLANDS OLYMPISKA KOMMITTé ?? De 20 kvinnorna som inledde utbildning­en sommaren 2019. Uppe från vänster: Siiri Sarias, Anni Raunio, Reetta Häkkinen, Ulla Ruuskanen, Suvi Louhelaine­n, Mira Keränen och Piia Kettunen. Mellanrade­n från vänster: Piia Korpi, Noora Virmanen, Jaana Hyrkäs, Paulina Carlson, Silja Ranta, Sanna Airaksinen, Sini Rönnqvist och Satu Virtanen. Nere från vänster: Projektled­aren Sari Kuosmanen, Annukka Siltakorpi, Tarja Vartiainen, Merja Soosalu och Mia Koivujoki.
FOTO: FINLANDS OLYMPISKA KOMMITTé De 20 kvinnorna som inledde utbildning­en sommaren 2019. Uppe från vänster: Siiri Sarias, Anni Raunio, Reetta Häkkinen, Ulla Ruuskanen, Suvi Louhelaine­n, Mira Keränen och Piia Kettunen. Mellanrade­n från vänster: Piia Korpi, Noora Virmanen, Jaana Hyrkäs, Paulina Carlson, Silja Ranta, Sanna Airaksinen, Sini Rönnqvist och Satu Virtanen. Nere från vänster: Projektled­aren Sari Kuosmanen, Annukka Siltakorpi, Tarja Vartiainen, Merja Soosalu och Mia Koivujoki.
 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Sari Essayah är Finlands medlem i Internatio­nella olympiska kommittén IOK medan Emma Terho är den finländska medlemmen i IOK:s idrottarrå­d. I november träffade de IOK:s ordförande Thomas Bach under hans besök i Helsingfor­s.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Sari Essayah är Finlands medlem i Internatio­nella olympiska kommittén IOK medan Emma Terho är den finländska medlemmen i IOK:s idrottarrå­d. I november träffade de IOK:s ordförande Thomas Bach under hans besök i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: FINLANDS OLYMPISKA KOMMITTé ?? Sari Kuosmanen leder Olympiska kommitténs projekt som ska skapa ett bättre ledarskap inom idrotten i Finland.
FOTO: FINLANDS OLYMPISKA KOMMITTé Sari Kuosmanen leder Olympiska kommitténs projekt som ska skapa ett bättre ledarskap inom idrotten i Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland