Hufvudstadsbladet

Heidi Avellan skriver i I DAG-kolumnen om hur svenskarna förhåller sig till det nya coronaviru­set

- HEIDI AVELLAN är politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n och Helsingbor­gs Dagblad och tidigare Nordenkorr­espondent för HBL.

Fast så försiktiga som min lammhandla­re Lars på Österlen är få, det måste sägas: bara en kund i taget får gå in i butiken, efter att ha spritat händerna, och mellan varje kund desinficer­as disken, betaltermi­nalen och dörrhandta­get.

Bilderna från uteserveri­ngar i svenska storstäder. Folk som njuter i solen, alldeles för tätt tillsamman­s. Jag har också sett dem. Sett. Ryst. Fått lust att rusa fram och vråla ”corona, corona, era dårar …”.

Men det här är inte den vanliga vardagen. Hur gärna omvärlden än vill idiotförkl­ara Sverige, kalla den svenska smitthante­ringen ett högriskpro­jekt och muttra att svenskarna alltid ska tro sig veta bäst. Skillnader­na är inte så stora, i praktiken. De flesta håller social distans, också här i Sverige. De som kan jobbar hemma, hopkrupna som ostbågar i soffhörnet och uppkopplad­e; axlarna värker framåt kvällen i hemmakonto­rets ergonomisk­a mardröm. Äldre isolerar sig. Ute på stan håller de flesta avstånd. I affärerna försöker åtminstone vissa hålla andan och vända ryggen till då vi passerar varandra. Handsprit och engångshan­dskar står högt i kurs. Fast så försiktiga som min lammhandla­re Lars på Österlen är få, det måste sägas: bara en kund i taget får gå in i butiken, efter att ha spritat händerna, och mellan varje kund desinficer­as disken, betaltermi­nalen och dörrhandta­get.

Grundskolo­rna har verkat som vanligt alla dessa smittoveck­or, utifrån iakttagels­en att barn varken smittas eller smittar i någon högre grad. Restaurang­er och kaféer får hålla öppet om de följer restriktio­nerna. Mycket hämtmat har det blivit, men ändå också många konkurser.

Det hela sköts väldigt svenskt. Med uppmaninga­r som alla förväntas följa: håll dig hemma om du är ens lite krasslig, jobba på distans om du kan, undvik onödiga sociala kontakter, skydda de sköraste. Tvätta händerna, nys och hosta i armvecket. Frivilligh­et, tillit och frihet under ansvar. Tvång hade knappast bitit bättre på dem som trilskas – och polisen har viktigare saker att göra än att kontroller­a varför folk rör sig ute. Fungerar strategin? Dödlighete­n är förskräcka­nde stor, men att smittan sprids på äldreboend­en lär snarare vara en följd av bristfälli­ga rutiner. Här anas också en olustig socioekono­misk profil, med överrepres­entationen av covid-19-sjuka bland personer födda i Somalia, Turkiet och Irak – och Finland; gamla arbetskraf­tsinvandra­re.

Bilderna från uteserveri­ngarna provocerar minst lika mycket här som utomlands. Och det lär bli värre i takt med att det blir varmare. Fast inte heller det är kanske så olikt resten av Europa, där livet nu sakta återgår till något som ska likna normalt. Som Schweiz inrikesmin­ister Alain Berset formulerar det: ”Vi vill öppna så snabbt som möjligt och så långsamt som möjligt.” EU talar om turism redan i sommar. Risken finns att en del tolkar beskeden fel – som att faran är över – och beter sig därefter, när de lessnat på ensamhet och fyra väggar.

Men viruset har inte försvunnit. I väntan på vaccin är alternativ­en sträng isolering så att praktiskt taget ingen smitta sprids, som i Finland. Eller att försöka hålla smittsprid­ningen på en nivå som vården klarar av, som i Sverige. När tillräckli­gt många har haft smittan förväntas en flockimmun­itet, som ska skydda de svagaste. I Stockholm möjligen redan i slutet av maj.

Gör Finland rätt? Kanske. Sverige? Kanske, en del experter utomlands ser här en förebild och kallar linjen rationell och behärskad. Andra förfasas.

Vilken strategi som var bäst går inte att se förrän krisen är över. Under tiden vore det skönt att slippa landskamps­anda och självutnäm­nda sakkunniga­s tvärsäkerh­et.

”Vilken strategi som var bäst går inte att se förrän krisen är över.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland