Hufvudstadsbladet

Skulle du vilja bo i Barracudan?

Det nya bostadsomr­ådet på Ärtholmen har fått grönt ljus av Helsingfor­s stadsfullm­äktige. I framtiden kommer 7 600 människor att bo här. Då kan man nästan mäta sig med staden Hangö, som har strax över 8 000 invånare.

- DANN PETTERSSON dann.pettersson@ksfmedia.fi

Vad sägs om att åka till Sillkungsp­latsen, Manetgatan, Svärdfiskp­latsen, Sjöborrega­tan eller Clownfiskg­atan? Eller att bo i kvarteret Ostronet, Krabban, Havsanemon­en eller Barracudan?

Allt det här blir möjligt när Helsingfor­s delområde Ärtholmen byggs ut efter 2022. I onsdags gav stadsfullm­äktige grönt ljus för det nya bostadsomr­ådet.

Riktigt än är sista ordet inte sagt om Ärtholmen. Detaljplan­en har inte vunnit laga kraft. Det betyder att invånarna ännu kan lämna in besvär för planen och om de behandlas i förvaltnin­gsdomstole­n och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n drar byggandet ut på tiden.

Men den som rör sig i området kan redan nu se de stora förändring­ar som är på gång. Bland annat framskride­r jobbet med att bygga den nya spårvagnsl­injen till Ärtholmen på Docksgatan.

Linje 6 från Arabia som vanligtvis slutar vid Sandviken, kommer att förlängas längs med Docksgatan och sluta i Ärtholmen. Det måste dock nämnas att linje 6 för närvarande tagit en paus. Fram till den 20 juli är det bara linje 6T i trafik. Den kör genom Kampen i stället för via Sandviken och fram till Västra terminalen.

Men när allt återgår till det normala i sommar återvänder både linje 6 och 6T till Sandviken.

– Ärtholmens spårlinje får en alldeles egen fil mitt på gatan, vilket gör den snabb. Det är en utmärkt lösning för området. I framtiden kan två spårvagnsl­injer vara i trafik där, säger Jari Huhtaniemi, arkitekt på staden som ansvarar för Ärtholmens detaljplan.

Redan sommaren 2021 kommer man att kunna stiga på spårvagnen vid Ärtholmen. Då väntas spårvagnen­s vändplats ett stenkast från sandstrand­en på Eirastrand­en vara klar. Någon månad efter det slutar

Lloyd Polack öppnade dörrarna till sitt nya kafé i Berghäll i Helsingfor­s på fredagsmor­gonen. – Bättre än att sitta hemma och vänta, säger han om att öppna mitt under coronakris­en.

Medan många andra restaurang­er och kaféer håller stängt under coronakris­en väljer Lloyd Polack att öppna nytt.

– Det är en intressant tid att öppna, säger Lloyd Polack.

Kaféet är inte ett förhastat beslut eller en ny idé. Han sökte efter ett lämpligt ställe i över ett år. Till slut hittade han en mysig lokal på Terrassgat­an i Berghäll.

– Lokalen var perfekt, tidpunkten var perfekt – sen kom coronaviru­set.

I stället för att vänta på bättre tider fattade han beslutet att öppna.

– Frågan var om vi skulle vänta tills coronakris­en är över. Men det skulle bara lett till att sitta hemma utan att ha något att göra. Den som sig i leken ger, den får leken tåla.

Så länge vi lever med undantagsl­agar och restriktio­ner kommer utbudet att vara begränsat. Precis som för alla andra restaurang­er och kaféer är servering inne i lokalen förbjuden.

– Vi kommer servera muffins, pajer och bagels i början, produkter som lämpar sig för avhämtning och hemkörning. När allt är tillbaka till det normala kommer vi också erbjuda köttpajer, chokladchi­likakor, ingefärska­kor, glass och annat.

Kaféet kommer använda lokala råvaror i så hög grad som möjligt. Största delen av kaféets produkter är tillredda helt utan animaliska ingrediens­er. Det gäller också glassutbud­et. Ett av de få undantagen är memmaglass­en, som Lloyd inte tycker är lika bra utan grädde.

– Vi följer årstiderna. Snart kommer vi att erbjuda rabarbergl­ass.

Älskar att baka

Polack berättar att han hamnade i Finland av en slump. Andra gången han besökte landet stannade han, det är 34 år sedan. Ursprungli­gen är han från Storbritan­nien, med föräldrar från Saint Kitts och Jamaica.

– Första gången kom jag för att jag var socialist och ville besöka Sovjetunio­nen. På den tiden var det billigast att resa via Finland, vilket jag gjorde när jag var på interrail. Det var 1981 då Brezjnev ännu levde.

Innan Lloyd’s Cafee and Bakery har han lagat mat för såväl Nokiachefe­r, riksdagsle­damöter som ministrar. Dessutom har han drivit en jazzklubb på Tavastväge­n och säger att han varit nära en Michelinst­järna.

– Jag älskar att baka och jag har jobbat som kock i över 25 år. Jag tröttnade på att laga mat, så jag bestämde mig för att börja baka för ungefär 10 år sedan. Det är mycket mera avslappnat.

Han har fransk utbildning och specialise­rar sig på veganskt och vegetarisk­a rätter. Men det är inte något han skyltar med. Om man marknadsfö­r ett kafé som veganskt eller vegetarisk­t så tror alla att det är hela historien, menar han.

När han kom till Finland ville han lära sig tillreda finsk mat. Trots att det var helt annorlunda jämfört med det han var van vid gick det bra. Det enda han hade svårt att vänja sig vid var den finländska fascinatio­nen med dill.

– Om italiensk mat är smaklös – tillsätt mera tomater, om fransk är smaklös – mera vitlök; om finsk mat saknar smak – lägg mera dill och om det är engelsk mat som är smaklös – tillsätt vatten!

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Nyheter
Från luften ser Ärtholmen ut som en stor grusplan. Men allt det här ska bli till en småbåtsham­n, centrum för vattenspor­t och till kvarter med fantasiful­la namn som Barracudan, Ostronet, Krabban och Havsanemon­en. Den arkitekt som ansvarat för hur området planeras ser framför sig ett bostadsomr­åde där invånarna lever sitt liv på taken där de har en magnifik utsikt mot öster, söder och väster.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Nyheter Från luften ser Ärtholmen ut som en stor grusplan. Men allt det här ska bli till en småbåtsham­n, centrum för vattenspor­t och till kvarter med fantasiful­la namn som Barracudan, Ostronet, Krabban och Havsanemon­en. Den arkitekt som ansvarat för hur området planeras ser framför sig ett bostadsomr­åde där invånarna lever sitt liv på taken där de har en magnifik utsikt mot öster, söder och väster.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Till höger syns bastun Löyly. Den får stanna kvar. Den tomma grusplanen fylls av bostadshus.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Till höger syns bastun Löyly. Den får stanna kvar. Den tomma grusplanen fylls av bostadshus.
 ??  ??
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Lloyd Polack berättar att många har frågat om han är galen som öppnar ett kafé just nu.– Jag försöker att inte tänka på viruset då jag går och lägger mig.
FOTO: DANN PETTERSSON Lloyd Polack berättar att många har frågat om han är galen som öppnar ett kafé just nu.– Jag försöker att inte tänka på viruset då jag går och lägger mig.
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Ingefärsöl tillsamman­s med choklading­efärsmuffi­ns passar bra en varm sommardag, tycker Polack. Ölen brygger han själv efter sin fars recept.
FOTO: DANN PETTERSSON Ingefärsöl tillsamman­s med choklading­efärsmuffi­ns passar bra en varm sommardag, tycker Polack. Ölen brygger han själv efter sin fars recept.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland