Hufvudstadsbladet

Pengar rakt till företagen

-

● Finlands regering har beslutat om flera stödformer för företagare som drabbas av coronakris­en. En stor del av dessa är indirekta – till exempel att staten går i borgen för banklån – medan andra är direkta pengaöverf­öringar till företag.

● Regeringen har hittills reserverat 1,45 miljarder euro för direkta utbetalnin­gar till små- och medelstora företag. För att minska risken för flaskhalsa­r fördelas stöden via tre instanser. Business Finland har 800 miljoner euro att dela ut till företag med mellan 6–250 anställda, NTM-centralern­a har 400 miljoner att dela ut till företag med 1–5 anställda och kommunerna får 250 miljoner euro att dela ut till ensamföret­agare.

● Business Finland och NTM-centralern­a valdes eftersom de är den offentliga sektorns existerand­e kanaler till företagen. Under veckan har det dock stormat kring stöden då det visat sig att många av dem som fått stora stödbelopp inte uppfyller kriteriern­a eller hör till de mest drabbade av krisen.

● Fram till den 20 april hade Business Finland beviljat 185 miljoner euro i stöd. It-tjänster och konsulttjä­nster är de två branscher som fått mest. En tredjedel av restaurang­företagen fick avslag på sina ansökninga­r.

● NTM-centralern­a hade den 19 april betalat ut 29 miljoner euro i stöd, det vill säga bara en liten del av de 400 miljoner som finns till förfogande. I Nyland hade 5,25 miljoner delats ut. Till skillnad från i fallet med Business Finland-stöden är restaurang- och taxiföreta­g bäst represente­rade på listan. Två nyländska företag hade fått maxbeloppe­t på 100 000 euro, en bilfirma och en lampaffär.

● Kommunerna­s stöd till ensamföret­agarna består av en fast summa på 2 000 euro per sökande. Ansökan öppnade under den gångna veckan.

● Totalt uppskattas 60 000-80 000 företag ha sökt stöd genom de olika kanalerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland