Hufvudstadsbladet

Barnen ville veta när allt blir som vanligt

- CATARIINA SALO/SPT

Frågor om skola och kompisar var viktiga, när barn fick intervjua tre av regeringen­s ministrar om undantagst­illståndet.

Elvaåriga Tyra Back sitter på sin mammas arbetsplat­s och följer med regeringen­s coronainfo för barn. Statsminis­ter Sanna Marin (SDP), undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF) och kultur- och vetenskaps­minister Hanna Kosonen (C) pratade på fredagen till barn och unga om det rådande läget.

I stället för de sedvanliga journalist­erna fick en handfull barn i ålder 7–12 år ställa frågor till ministrarn­a. Tyra Back säger att det var lätt att följa med informatio­nen men hon saknade en specifik fråga.

– Jag skulle ha frågat om man får vara ute och leka med sina kompisar.

Det som är ny informatio­n för Tyra är att regeringen nästa vecka kommer att informera om skolorna öppnar under våren.

Undervisni­ngsministe­r Li Andersson sade under presskonfe­rensen att det kan vara möjligt att elever stegvis återvänder till skolan.

– Det här är något som alla funderar på. Regeringen lyssnar på vad experterna säger om när det är tryggt att återvända till skolan, säger Andersson.

Undervisni­ngsministe­rn säger att det inte finns någon orsak att tro att skolorna fortfarand­e skulle vara stängda när hösttermin­en börjar.

Tyra saknar sina mor- och farföräldr­ar så när undervisni­ngsministe­r Andersson säger att restriktio­nerna att få träffa sina äldre släktingar kan gälla ännu under hösten, känns det extra trist.

– Reglerna som vi infört, om att man måste tvätta sina händer ofta och inte träffa sina äldre släktingar personlige­n, de reglerna ska vi säkert hålla fast vid ännu på hösten, säger Andersson.

Av de sju barn som ställde frågor till regeringen var det en som ställde sin fråga på svenska. Ia Lindberg,9 år, från Helsingfor­s frågade ministrarn­a hur länge de tror att det tar innan coronan är slut och allt blir som vanligt igen.

– Det är en jättebra fråga men svår att svara på, eftersom coronan inte finns bara i Finland utan på hela jorden. Därför påverkar situatione­n i olika länder hur länge coronaepid­emin pågår, säger Li Andersson.

Frågan som Ia ställde var något som hon själv funderat på länge.

– Jag visste genast att jag ville ställa den frågan, sade Ia efteråt.

Hon säger att det var roligt att få vara med och intervjua ministrarn­a, men också lite tråkigt eftersom det var en lång väntan innan det blev hennes tur.

Förutom den övergripan­de coronasitu­ationen funderar Ia mycket på skolan.

– Jag tycker det är lite tråkigt att inte se mina vänner varje dag. Tiden är också lite annorlunda, förr for jag till skolan till klockan nio, men nu vaknar jag nio.

Hon saknar också skolraster­na och tisdagens mellanmåls­rast som innehåller kakao och bulle.

Inget nytt för ungdomar

Nelly Salo från Malax går i sjunde klass och tycker att distansund­ervisninge­n fungerat bra. När coronakris­en började följde Nelly noga med vad som hände, men säger att hon nu blivit så van vid situatione­n att det inte längre känns lika relevant att läsa på.

– Jag tittade på regeringsi­nformation­en för barn och egentligen kom det inget nytt. Det var samma gamla vanliga: tvätta händerna och håll avstånd.

Själv var hon mest intressera­d av när skolan börjar igen, men är glad över att vara sjundeklas­sare under undantagst­illståndet.

– De som går i åttan och nian har många roliga saker på schemat, som temadagar och prao, som de nu missar.

Flera av barnens frågor till regeringen tangerade umgänge med andra personer. Alla ministrar framhävde i tur och ordning vikten av att hålla kontakt med både kompisar och släktingar.

– Barns och ungas viktigaste uppgift nu är att orka studera på distans. Jag tror också att många mor- och farföräldr­ar blir glada om man ringer dem och berättar hur man mår, säger statsminis­ter Marin.

Hon säger också att det är viktigt för barnen att prata om sina egna känslor. Vill man inte prata med föräldrarn­a går det bra att prata med en lärare eller en annan trygg vuxen, till exempel via de olika chattar som upprätthål­ls.

– Kom också ihåg att ta hand om dina kompisar. Om du märker att du inte pratat med en klasskompi­s på länge eller om någon kompis verkar nere, kan det löna sig att vara i kontakt och fråga om allt är okej, säger undervisni­ngsministe­r Andersson.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? Många barn följde regeringen­s informatio­n i går.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Många barn följde regeringen­s informatio­n i går.
 ?? FOTO: MAIJA ?? Ia Lindberg från Helsingfor­s fråga ministrarn­a hur länge coronaviru­set kommer att hålla på.
FOTO: MAIJA Ia Lindberg från Helsingfor­s fråga ministrarn­a hur länge coronaviru­set kommer att hålla på.
 ?? FOTO: LINN JUNG
VIRTANEN ?? Tyra Back från Vasa skulle gärna ha velat fråga regeringen om hon får leka med sina kompisar utomhus.
FOTO: LINN JUNG VIRTANEN Tyra Back från Vasa skulle gärna ha velat fråga regeringen om hon får leka med sina kompisar utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland