Hufvudstadsbladet

Plan i biljonklas­sen

-

●Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) deltog på torsdagen i den fjärde telefonkon­ferensen på en dryg månad mellan EUtopparna. Den här gången var ämnet den fjärde punkten i EU:s krisprogra­m.

●Tre åtgärder har diskuterat­s mellan finansmini­strarna redan tidigare – användning­en av den existerand­e krismekani­smen, Europeiska investerin­gsbankens roll och ett program för att stärka sysselsätt­ningen värt 100 miljarder – målet är att dessa tre kanaler ska kunna inleda åtgärder för över 500 miljarder i juni. Den sistnämnda fonden ska låna upp pengar mot EU:s budget – och en liknande idé finns bakom den stora återhämtni­ngsfond EU-topparna diskuterad­e på torsdagen.

●Det kan handla om ett instrument på 1000 miljarder eller mer, men storleken är en av de stora frågor som är öppna. Idén är att nödfonden skulle låna pengar från marknaden med EU:s budgetram som garanti och distribuer­a till medlemslän­derna.

●Lösningen ska kopplas till förhandlin­gen om EU:s sjuåriga budgetram, som redan hittills varit svår.

●Kommission­en ville höra inlägg för att kunna bereda ett förslag som ska ha utlovats till början av maj. Men för att komma vidare med både budgetram och nödfond behövs troligen ett toppmöte där ledarna träffas rent fysiskt.

●Förhandlin­gen om hela paketet – budgetrame­n och nödfonden – är brådskande eftersom de nuvarande budgetprog­rammen tar slut vid årets slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland