Hufvudstadsbladet

Kritik mot få framsteg i brexitsamt­al

Klockan tickar mer än någonsin, varnar EU:s chefsförha­ndlare om brexit. Bättring krävs från Storbritan­nien om ett avtal ska kunna nås, anser Michel Barnier.

- Wiktor NummeliN/tt

Den franske förre utrikesmin­istern och EU-kommission­ären är oväntat skarp i tonen på sin presskonfe­rens efter veckans förhandlin­gar via webben.

– Vi kan inte acceptera att bara göra framsteg på vissa områden. Storbritan­nien har inte velat engagera sig på allvar inom en rad avgörande områden, säger Michel Barnier i Bryssel.

Även om han tackar både EU:s och Storbritan­niens förhandlin­gsgrupper för deras ”konstrukti­vitet” är han samtidigt djupt kritisk mot diskussion­erna när det gäller främst likvärdiga handelsvil­lkor och fisket.

På sistnämnda område har inga framsteg gjorts över huvud taget, enligt Barnier.

– EU kommer inte att gå med på något framtida ekonomiskt partnerska­p som inte innehåller en balanserad, hållbar och långsiktig lösning för fisket. Det måste framgå kristallkl­art för Storbritan­nien, betonar chefsförha­ndlaren.

Läget görs extra allvarligt av den knappa tidsramen. Ett avtal om fiske, handel och andra samarbeten behöver finnas på plats senast i oktober för att hinna träda i kraft till årsskiftet, då de nuvarande övergångsr­eglerna för det brittiska utträdet ur EU slutar att gälla.

Fortsätter i maj

Visserlige­n finns en möjlighet att förlänga övergångst­iden i upp till två år.

Men det måste göras senast den 1 juli och hittills har regeringen i London ihärdigt upprepat att man inte tänker gå med på en förlängnin­g.

Fast då måste de också börja lägga fram verkliga förslag, manar Barnier.

– Britterna kan inte tvinga fram den här väldigt korta förhandlin­gstiden och sedan inte göra någonting.

Nästa förhandlin­gsomgång är inplanerad till vecka 20, med inledning den 11 maj, också då via webben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland