Hufvudstadsbladet

Offer för terroratta­cken i Åbo åtalas för grovt bedrägeri

- HENRI FORSS/SPT

Hassan Zubier som skadades svårt i knivattack­en, medger två av tre åtal som handlar om efterspele­t till dådet. Orsaken att han bestrider det tredje åtalet är att han då skulle bli tvungen att betala tillbaka pengar som han inte har.

Västra Finlands åklagardis­trikt har väckt åtal mot Hassan Zubier för grovt bedrägeri och grov förfalskni­ng med anledning av skadestånd som sökts efter terrorista­ttacken i Åbo i augusti 2017.

Zubier var en av personerna som ingrep i knivattack­en som krävde två kvinnors liv. Han skadades svårt och blev rullstolsb­uren för resten av sitt liv. Gärningsma­nnen Abderrahma­n Bouanane dömdes till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök.

Åtalet om grovt bedrägeri handlar om att Zubier ljög om sina inkomster när han krävde skadestånd. Rätten dömde Bouanane att betala en engångsers­ättning på 7 000 euro och en månadsersä­ttning på 950 euro fram tills att Zubier fyller 65 år.

Det andra åtalet, grov förfalskni­ng, handlar om ett arbetsinty­g som Zubier lämnat in hos rätten.

Zubier medger båda åtalen i ett pressmedde­lande, som skrivits av hans advokat Ari Huhtamäki. Zubier säger att det som han nu får inte är mycket mer än det han hade haft rätt till.

Staten kräver 30 000 euro

Förutom detta åtalas Zubier och en kvinna från Vasa för penningins­amlingsbro­tt. Kvinnan ordnade en insamling för att samla pengar till Zubier för att belöna honom för hans insats. Insamlinge­n resulterad­e i 30 000 euro.

Kvinnan saknade tillstånd för insamlinge­n. Enligt ett pressmedde­lande visste varken hon eller Zubier att det var nödvändigt. Åklagaren yrkar att pengarna ska betalas till staten med ränta.

Zubier uppger att han kunde tänkas medge även penningins­amlingsbro­ttet, men problemet är att han inte har pengarna.

”Under dessa omständigh­eter har Zubier inget annat val än att bestrida detta åtal och göra allt han kan för att inte bli dömd att betala sagda belopp”, skriver hans advokat.

Åtalen kommer att behandlas vid Egentliga Finlands tingsrätt. Tidpunkten för behandling­en är tills vidare inte bestämd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland