Hufvudstadsbladet

4 000 kilometer landsväg får ny yta

- SPT

Cirka 4 000 kilometer vägyta förnyas i sommar. Jämfört med de senaste åren är det exceptione­llt mycket beläggning som förnyas i år.

– I fjol belades landsvägar på en sträcka om cirka 1 700 kilometer. Sträckan var historiskt kort. I år beläggs betydligt mer än så. Enligt dagens uppskattni­ngar kan vi belägga cirka 4 000 kilometer, berättar Magnus Nygård, direktör för drift och underhåll vid Trafikleds­verket, i ett pressmedde­lande.

Nygård uppskattar därmed att reparation­sskulden för landsvägar­na inte ökar i år.

I år står cirka 200 miljoner euro till förfogande för reparation av belagda landsvägar. Av beloppet går cirka 40 miljoner euro åt till att reparera beläggning­sskador och förnya vägmarkeri­ngar. På grund av den milda vintern inleds arbetet något tidigare än normalt.

Man kommer vid behov också att förbättra vägkonstru­ktionerna och torkningen av dem.

– Vi tror att det här kommer att förlänga beläggning­arnas livscykel. Dessutom strävar vi efter att reparera mera beläggning­ar på gång- och cykelbanor, säger Nygård.

Beläggning­sarbetena kan underlätta­s av att trafikmäng­derna på många vägavsnitt är mindre än normalt på grund av coronakris­en. Det här kan också underlätta för dem som rör sig på vägarna, då det inte uppstår lika långa köer vid vägarbetsp­latserna.

Väganvända­re kan följa med var arbeten utförs via Trafikleds­verkets karttjänst på nätet. Kartan uppdateras när beläggning­sprogramme­n preciseras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland