Hufvudstadsbladet

Mänsklighe­ten är första gången utsatt för ett kollektivt trauma

- STURE ENBERG psykolog, Vasa

CORONAKRIS­EN I dessa coronatide­r används ordet ”trauma” ofta på ett löst sätt. Traumatera­peuten Renos Papadopoul­os beskriver hur det brukas för ”ett vilt, okontrolle­rat spektrum från det mest oskyldiga till det värsta” (2002). Vi känner igen detta vaga bruk från politiken, konsten, filmen historien. Exempelvis inom psykologin används ordet trauma ibland för att beteckna allt från inre, omedvetna psykiska strukturer till mera vardagliga yttre dramatiska skeenden.

Under de senaste årtiondena har forskninge­n kring våra individuel­la psykiska reaktioner på yttre, dramatiska händelser ökat betydligt. Det har minsann funnits orsaker till forskninge­n: storolycko­r, terrorism, folkmord och krig. Begreppet krisgrupp och posttrauma­tisk stress (PTSD) har blivit bekanta för oss. De berättar om hur de som drabbats lider av exempelvis mardrömmar, påträngand­e minnesbild­er, minnes- och koncentrat­ionsproble­m.

Forskninge­n visar att händelsern­a i sig inte behöver utlösa dessa symtom. Resultaten visar att kanske bara en tredjedel tycks drabbas. Risken för att dö eller skadas är en faktor. Att själv känna sig hotad en annan, omgivninge­ns och samhällets stöd en tredje. Forskninge­n på området berättar också om bland annat ökad depression, ångest och sömnproble­m för dem som drabbats.

Begreppet trauma har med tiden breddats från ett individuel­lt synsätt till ett samhällspe­rspektiv. (Finns det över huvud taget något sådant som en individ, är inte våra relationer grund för all tillväxt?) Främst sociologer och antropolog­er har lärt oss betydelsen av övergripan­de mönster. Begreppet ”kulturellt” och ”historiskt

trauma” har kommit att beteckna flertalet historiska skeenden: det amerikansk­a slaveriet, Stalins utrensning­ar, Förintelse­n, folkmordet i Rwanda och tsunamin, för att nämna ett fåtal.

De har använt sig av vissa kriterier för att definiera denna typ av trauma: det skall komma snabbt och oväntat samt beröra många människor och många aspekter av livet. Det skall också medföra en radikal och djup förändring av det samhälleli­ga livet av typ ”kan det vara möjligt”?

Dessutom skall kulturen påverkas. Hittills bejakade övertygels­er överges, nya mönster och förväntnin­gar skapas och nya roller formas. Hela samhällets identitet liksom synen på arv och tradition måste omformas. Det är allt skäl att i sammanhang­et notera att begreppet trauma inte enbart betyder ”psykiskt sår”. Det grekiska ordet för trauma utgår etymologis­kt sett från verbet ”teiro”, som betyder ”att gnugga”. Man kan ju både gnugga fram ett sår och gnugga bort en smutsfläck – alltså inte enbart skadas, utan också omvärdera sina åsikter, värden och sin känsla av mening.

Forskarna påpekar att kulturella trauman kan vara långvariga. De medför ofta en tid av förvirring och disorganis­ation. Samhällets resiliens prövas.

Begreppet resiliens användes ursprungli­gen då man testade hållbarhet­en av olika material. Om de motstod påverkan och anpassade sig till ökat tryck, var de resilienta. Begreppet används i dag inom många olika områden. Då man talade om samhällets resiliens betecknade man frågor som: Hur robust är vårt samhälle att motstå degraderin­g? Hur kan vi effektivt svara an på ett hot? Hur kan vi reagera tillräckli­gt snabbt för att möta faran? Alla de här frågorna har varit centrala i samband med coronaviru­sets framfart. I förlängnin­gen har de att göra med individern­as känsla av ekonomisk kontroll, socialt kapital, självkänsl­a, sociala problem och känsla av mening. Samhälle och individ är alltid nära förenade.

Coronan ställer extrema krav på sjukvården och utgör en hård psykisk belastning. Undersökni­ngar visar att även personalen främst på kort sikt drabbas av posttrauma­tiska och depressiva känslor. Olika sätt att i nuläget öka personalen­s resiliens kunde minska framtida problem.

Det är kanske första gången som vi kan säga att mänsklighe­ten är utsatt för ett kollektivt trauma som sträcker sig över de vanliga kulturella gränserna. Inte ens andra världskrig­et nådde ut till världens alla hörn.

Trauma är sammanfatt­ningsvis en tid av fysiskt och psykiskt lidande, men det gömmer alltid möjlighete­n till skapande och ny meningsful­lhet. Förhoppnin­gsvis kunde också en ny gemenskap födas ur detta gisslandra­ma som naturen skapat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland