Hufvudstadsbladet

Att stänga för mycket kanske inte så klokt

- KERSTIN TARNA Kervo

CORONAKRIS­EN Asko Järvinen, infektions­läkare vid HUS anser att skolorna kunde öppnas småningom. Unga har i allmänhet fått lindriga symtom och har heller inte i någon högre grad smittat andra. Skolkarant­änen i Vik visade sig vara helt onödig. Ingen elev hade smittats.

Att bestämma att alla nu hålls hemma (så långt det är möjligt), känns rättvist och bra. Men det kan få mycket tråkiga och långvariga ekonomiska följder, samt en ny hög våg av smittor då vi öppnar upp igen.

Om vi skulle veta att vi mycket snart har ett fungerande vaccin skulle det här vara rätt strategi. Dessvärre ser det inte ut så just nu.

Vi kanske borde sluta spåra viruset och i stället skapa en riskbedömn­ingsapp. Det skulle betyda frågeformu­lär om livsstil, ålder, sjukdomar och BMI (övervikt). Mycket vet vi ännu inte, men en hel del fakta har ändå samlats in. Ålder kunde ge en viss koefficien­t, rökning en annan. Appen skulle sedan räkna ut till vilken riskgrupp var och en hör. Vi kunde kanske ha cirka fem riskgruppe­r, A–E. Om då riskgrupp A troligen inte får svåra symtom, kunde de väl gå på gym och sköta sin hälsa bättre än i isolering.

Husbolagen­s bastu kunde kanske användas av grupp A och B medan man inte skulle rekommende­ra bastun för C, D och E. Ansvaret skulle flyttas mera på individniv­å, såsom läget nu är i Sverige.

De som skulle höra till högsta riskgruppe­n skulle skyddas effektivar­e än nu, med ordentlig skyddsutru­stning samt stor testningsk­apacitet för personal inom sjukvård och äldreomsor­g. Det här borde vi verkligen satsa på.

Att göra riskbedömn­ing i appen skulle vara frivilligt, och ingen skulle vara tvungen att dela med sig resultatet. Men resultatet kunde användas till exempel vid arbetsförd­elning på arbetsplat­ser.

De som har högre risk skulle helst inte ha mycket kundkontak­ter den tid viruset aktivt, men osynligt finns bland oss.

Att dela ut stöd känns nu bra. Men lån är lån och ska betalas tillbaka.

Så kanske vi borde låta ”flockimmun­iteten” utvecklas bland dem som sannolikt tål viruset bra. Det skulle ge kunder till många företagare (hårfrisöre­r, verkstäder, butiker och eventuellt också restaurang­er med bra ventilatio­n eller uteserveri­ng).

Efter att vi fått en bred flockimmun­itet går också seniorerna säkrare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland